De 8 meest invloedrijke Arnhemmers van Turkse origine

by AMS97531A123 | 8 januari 2015 14:45

50 jaar Turkse immigratie in Arnhem betekent natuurlijk ook veel voor de stad en veel voor de bewoners van Arnhem. Arnhem heette de eerste Turken welkom toen ze als arbeiders kwamen werken bij onder andere ENKA (Akzo Nobel),  en andere vergelijkbare bedrijven in de stad en omgeving. Maar de Turken veranderen mee en hebben zich prima aangepast in Arnhem door actief te participeren, bedrijven te starten of politiek te bedrijven.

(foto: Facebook/Rahmi Gemril)

Wij hebben een (willekeurige volgorde) lijst samengesteld met de 8 invloedrijkste Turkse Arnhemmers:

Rahmi Gemril: Eigenaar en oprichter van Gemril BV (Pluimveehouderij). Tot kort nog voorzitter van de Turkse ondernemers vereniging (TOV) en is ook lid van van het OKA. Hij woont tegenwoordig wel in Zevenaar. Gemril heeft veel gedaan voor de TOV en zorgde voor een enorme groei van het aantal leden. Zijn bijdrage en steun aan sociaal maatschappelijke initiatieven, zoals Turks Platform Arnhem, is ook een succes geweest voor de stad.

Bahaeddin Budak: Misschien wel ‘de Moslim’ van Arnhem. Budak is al jaren actief als voorzitter van de Aya Sofya moskee (sonsbeeksingel) en een bekend gezicht in de stad. Met ‘zijn’ lezingen en activiteiten bereikt hij veel Arnhemmers en probeert hij de stad en en omgeving te verbeteren door zelf actief een rol te spelen. Budak is ook docent aan de lerarenopleiding Islamgodsdienst in Amstelveen.

Veysel Eroglu: Was landelijk bestuurslid bij Diyanet en voorzitter van de Turkiyem Moskee (grootste moskee Arnhem). Ondanks dat hij nu niet door een deur kan met ‘Diyanet’ heeft hij veel betekent voor de stad en de mensen. Hij was een leider en speelde een belangrijke rol in allerlei Arnhemse kwesties. Ook achter de schermen was Veysel Eroglu vaak zichtbaar en aanwezig om Arnhemmers te steunen of te informeren.

Talip Aydemir: Ex-gemeenteraadslid Aydemir (2006-2014) is een bekende Arnhemmer. Hij is nog steeds record-houder met 1700 (2006) en 1200 (2010) stemmen in de gemeenteraad van Arnhem. Als ‘netwerker’ is hij zichtbaar in de hele stad en heeft hij veel invloed in Arnhem. Ook is Aydemir nog steeds actief in verschillende (online) netwerken.

Ali Musa Ozdemir: Kwam naar Arnhem toen er nog amper Turken waren in Arnhem. ‘Ali Musa Amca (oom)’ zoals hij door iedereen genoemd wordt ook wel de ‘verbinder’ genoemd. Hij is bijna overal aanwezig en deelt zijn (scherpe)mening ook graag met anderen. Mede door zijn leeftijd is er veel respect voor hem onder alle Turkse Arnhemmers.

Hasan Dogan: Dogan is eigenaar van Drukkerij Dogan. En doet dit al 24 jaar. Ondanks dat hij niet altijd even zichtbaar is, is hij een belangrijke figuur in Arnhem. Dogan komt van oorsprong uit de Achterhoek, en heeft een landelijke netwerk. Als ondernemer heeft hij veel betekent voor verschillende Arnhemse verenigingen en bedrijven.

Bahadir Arabacı: Arabacı is tegenwoordig advocaat in Arnhem en actief betrokken bij voetbalclub Elsweide. Hij maakte een droom waar voor veel Turkse Arnhemmers door een Turkse voetbalclub te creeeren. Dankzij zijn inzet en bijdrage verandere voetbalclub Elsweide weer in een gezonde club met veel Turkse leden.

İsmail Üngüç: Eigenaar van Serhat Impex en mede-oprichter van Turkse ondernemersverenigingen HOTIAD (landelijk) en TOV (Arnhem). Üngüç is ook een bekende Arnhemmer. Üngüç is betrokken bij verschillende Turkse initiatieven in Arnhem. Ook staat hij bekend om zijn lezingen (in kleine kringen) en kennis over allerlei actuele zaken.

Reacties

Source URL: http://haberarnhem.nl/2015/01/08/de-8-meest-invloedrijke-arnhemmers-van-turkse-origine/