Musis en Stadstheater zelfstandig verder

Musis en Stadstheater zelfstandig verder

Met een handtekening die directeur Gijsje van Honk en wethouder Gerrie Elfrink vandaag zetten, is de verzelfstandiging van Musis en Stadstheater per 1 januari 2016 een feit. De gemeenteraad besloot eind 2009 al tot verzelfstandiging van deze organisatie.

Het exploiteren van een concertzaal en een theater is geen kerntaak van de gemeente. Bovendien stelt de dynamische markt waarin Musis en Stadstheater opereren, hoge eisen aan onder andere flexibiliteit en slagvaardigheid. Als onderdeel van een gemeentelijke organisatie is het lastig om aan die eisen te voldoen.

Directeur Gijsje van Honk vindt het bijzonder dat de verzelfstandiging samenvalt met de bouw van de nieuwe concertzaal. Met aansluitend de renovatie van het Stadstheater en de mogelijke huisvesting van Introdans en Oostpool. Dat laatste kan als Stichting beter dan als gemeentelijke dienst: “Ik heb veel zin om als cultureel ondernemer die samenwerking aan te gaan.”

Musis en stadstheater gaan de komende tijd voor de stad en de regio werken aan vernieuwing en verbreding van het aanbod. De instelling wil zich verbinden met een breed publiek door structurele samenwerking met gezelschappen, onderwijs- en zorginstellingen en bijzondere groepen in onze samenleving, en door het theater naar ‘de wijk’ te brengen. Wethouder Gerrie Elfink (cultuur): “we hebben gezamenlijk een mooie stap gezet. Dat is goed nieuws voor de Arnhemmers, want het culturele aanbod wordt beter, terwijl het hen ongeveer een half miljoen minder belastinggeld per jaar kost.”

De gemeente en Musis en Stadstheater hebben de verzelfstandiging de laatste 1,5 jaar gezamenlijk voorbereid. Dat uit zich in diverse afspraken. Zo gaan de medewerkers van het huidige Musis en Stadstheater één op één over naar de nieuwe Stichting, in een nieuwe cao en met garantie van salaris. (bron: GemeenteArnhem)

Reacties


No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Only registered users can comment.