Kerst 1963: Cyprioten vermoorden vrouw en kinderen Turkse commandant

by AMS97531A123 | 25 december 2015 15:29

Kerst brengt herinnert bij veel mensen ook helaas aan minder leuke herinneringen. In 1963 gebeurde er iets vreselijks tijdens kerst, moment wanneer de christenen de geboorte van Jezus vieren. De hele wereld vierde feest maar in Noord-Cyprus zou er een slachtpartij plaatsvinden.

Grieken wilden Cyprus herenigen met Griekenland
De Grieken wilden Cyprus herenigen met Griekenland en richtten de EOKA op en begonnen met aanslagen tegen Turken in Lefkose. Op een dinsdagavond werd de wijk ‘Kumsal’ binnengevallen door deze Cyprioten. De Cyprioten kwamen met automatische geweren van het merk Mauzer de straten in van Kumsal en gingen lans de Irfanbeystraat nummer 2.

Mevrouw Muruvet was op dat moment bezig om haar kinderen op bed te leggen. De jongens lagen nog niet op bed. Toen mevrouw Muruvet buiten voor de deur mannen in het Cypriotisch hoorde praten, rende ze naar haar kinderen en nam ze de kinderen meteen mee naar de badkamer. Ze stopte al haar kinderen in de badkuip, wetende dat het mogelijk slecht zou kunnen aflopen. Ze sloot haar armen ook over haar drie kinderen. Op die bewuste dinsdagavond was ook huiseigenaar Hasan Efendi aanwezig met zijn vrouw Feride Nene. Hasan Efendi sloot haar vrouw op in het toilet en probeerde zich zelf ook ergens in de woning te verstoppen. Het zusje van Feride Nene was ook in de woning en zocht een veilige ruimte op in de badkamer. Dit deed ze samen met haar baby van 5 maanden oud.

‘De badkuip was daarna ook verandert in een moord-cabine’
Toen de inwoners van de woning zich probeerden te verstoppen, werd de voordeur van de woning open gebroken en werd er geschoten met automatische geweren. Pas twee dagen later kon het gebied bereikt worden omdat de gevechten niet eerder stopten. De Cyprioten hebben, zonder zich druk te maken om vrouwen kinderen, tientallen kogels afgevuurd in de woning. De badkuip was daarna ook verandert in een moord-cabine.

‘Kumsal’ was als wijk moeilijk te bereiken vanwege de hevige gevechten. Pas twee dagen later werd het gebied bereikt. Toen de woning aan de Irfanstraat nummer 2 werd bereikt zorgde dit voor een shockmoment bij de aanwezigen. Het licht stond nog aan in de badkamer, en op de muren zagen de aanwezigen stukjes mensenvlees en bloed… In de badkuip lag een lijk van een vrouw, met nog twee kinderen in haar armen; haar 7-jarige zoon Hakan en tweede zoon Kudsi. De groene pyama’s zaten helemaal onder het bloed. Bij haar knieen lag haar derde zoon (Murat), ook levensloos. Murat was nog zo klein dat hijniet eens naar de basisschool ging.

De vrouw en kinderen van de majoor van de Turkse troepen, Nihat Ilhan, werden helaas zo afgeslacht tijdens Kerst.

Reacties

Source URL: http://haberarnhem.nl/2015/12/25/kerst-1963-cyprioten-vermoorden-vrouw-en-kinderen-turkse-commandant/