Koerdische oppositieleider in Turkije: ‘We gaan Koerdistan oprichten’

Koerdische oppositieleider in Turkije: ‘We gaan Koerdistan oprichten’

De duo-voorzitter van de Koerdische partij (HDP) in Turkije vertelde tijdens Tweede Kerstdag in Diyarbakir dat Koerdistan opgericht zal worden. Selahattin Demirtas deed zijn uitspraken tijdens een algemene vergadering van DTK (Demokratik Toplum Kongresi).

Koerdistan zal in de komende eeuw worden opgericht
Demirtas zei het volgende tijdens zijn speech: ‘Koerdistan zal in de komende eeuw worden opgericht. Mogelijk met autonome regio’s en eventueel een eigen overheid. De Koerden zullen zelf als eerste bepalen hoe de Koerden in deze regio willen gaan wonen. Men heeft het over 1000 jaar vriendschap, waarvan helaas 200 jaar vol zit met problemen.’

Demirtas vervolgde zijn uitspraken verder alsvolgt: ‘In die 800 jaar is de moedertaal van de Koerden nooit Turks geweest. Men sprak zelfs officieel Koerdisch. En was er een basis voor een onafhankelijkheid.’

Inmiddels is er een onderzoek gestart naar aanleiding van de uitspraken van Demirtas over het oprichten van een Koerdistan. Verschillende Turkse politici en journalisten reageerden kritisch op de uitspraken van Demirtas, omdat Demirtas het steeds had over vrede en het samenleven van Koerden en Turken onder een vlag.

Reacties


No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Only registered users can comment.