Politieagent: Is Posof groter of Turkije?

by AMS97531A123 | 9 februari 2016 12:00

Ooit vroeg een agent, in Eindhoven, zich af of Posof, een plaatsje in het Noord-Oosten van Turkije, groter was dan Turkije? Dit vroeg hij zich af, omdat hij verbaasd was over alle aanmeldingen van ‘nieuwkomers’, die dit hadden ingevuld met ‘Posof’ als herkomststad. De Turkse gastarbeiders kwamen in de jaren zestig massaal werken in verschillende fabrieken in Nederland en Belgie.


Is Posof groter of Turkije?
De vraag van de agent wordt nog steeds tot op de dag van vandaag besproken tijdens recepties of bruiloften onder inwoners van Eindhoven, Geldrop, Kampen en Lier (Belgie). Als je in een van deze vier steden woont of komt krijg je een beeld van Posof alsof het een metropool is. Vooral omdat een enorme meerderheid in deze steden zijn roots heeft liggen in Posof.

Gastvrijste Turken van Turkije
Posof ligt aan de voet van de Caucasus waar migratie al veel eerder begon dan in de jaren zestig. Het plaatsje ligt op een van de twee wegen die Turkije met Georgie verbindt. Eeuwenlang keken de bewoners toe hoe vluchtelingen, legers en later toeristen hun weg vonden langs de kronkelwegen van Posof. Posof kende een winter van 8 maanden waardoor de toevallige passanten altijd goed werden ontvangen. Het is dan ook geen toeval dat ze tot de gastvrijste Turken worden gerekend. En dat zegt wat in een gastvrij land als Turkije.

Openlucht festival: Posof Seyrani
Behalve dat de Turken uit Posof heel erg gehecht zijn aan elkaar zijn er ook veel succesvolle ondernemers in Nederland en Belgie met een Posof-achtergrond. Jaarlijks komen ook tienduizenden Turken uit heel Europa (met roots in Posof) bijeen in Eindhoven voor een ‘Seyran’[1]: Een openlucht festival waarbij cultuur, lekker eten en dansen (halay) centraal staat.


Endnotes:
  1. ‘Seyran’: http://haberarnhem.nl/posof-seyrani-trekt-tienduizenden-bezoekers-naar-eindhoven/

Reacties

Source URL: http://haberarnhem.nl/2016/02/09/politieagent-is-posof-groter-of-turkije/