Het is vandaag 21 jaar geleden dat Nederlandse soldaten moslims in Bosnie in de steek lieten in Srebrenica

Het is vandaag 21 jaar geleden dat Nederlandse soldaten moslims in Bosnie in de steek lieten in Srebrenica

Het is vandaag precies 21 jaar geleden dat in Bosnie de moslimenclave Srebrenica viel en duizenden moslimmannen en jongens werd neergeschoten door het Bosnisch-Servische leger van generaal Mladic. 

Moslimmannen in Srebrenica

Moslimmannen in Srebrenica

Geen bescherming van Nederlandse VN-militairen
Op 11 juli veroverde het leger van generaal Mladic de enclave dat onder bescherming was van de Nederlandse VN-militairen. De Nederlandse soldaten konden vanwege verschillende redenen niet voorkomen dat meer dan 800o moslimmannen en -jongens werden gescheiden en vermoord.


Geen een kogel afgevuurd
Iedereen kent die beelden wel van Bosniers die wekenlang in het bos hadden geleefd of weg probeerden te rennen van het Bosnisch-Servische leger. Veel moslims hadden eerde ook al hun wapens ingeleverd omdat ze toch  ‘bescherming’ zouden krijgen van de Nederlandse VN-militairen. Niet wetende dat de Nederlandse VN-militairen ‘geen zin hadden’ in een ongelijkwaardige strijd. De Nederlandse VN-militairen lieten al deze moslimmannen in de steek zonder ook maar een kogel af te vuren.

Luchtsteun van de VN wat er niet kwam wordt steeds als argument gebruikt waarom Nederlandse VN-militairen niet ingrepen. Er is nog steeds veel discussie over waarom er geen luchtsteun kwam van de VN waardoor Nederlandse VN-militairen geen support kregen. Dit is natuurlijk nog steeds geen excuus: de Nederlandse VN-militairen hadden zich hadden moeten verzetten met al hun beschikbare wapens om de barbaarse soldaten van het Bosnisch-Servische leger af te schrikken of tegen te houden. Omdat dit ook niet werd gedaan, weten we 21 jaar later nog steeds niet niet hoe Nederland of de VN gereageerd had als Nederlandse VN-militairen werden aangevallen.




No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Only registered users can comment.

Geverifieerd door MonsterInsights