Maarten Venhoek: ‘Big brother is wifitracking you’

by AMS97531A123 | 15 juli 2016 09:05

Arnhem heeft meer camera’s in de openbare ruimte dan andere vergelijkbare steden. Hiervan kan je nog zeggen dat het voor de veiligheid is. Maar u wordt tegenwoordig ook anders gevolgd, puur voor commerciële doeleinden. Zonder toestemming te vragen of vooraf te waarschuwen. “Deze wifitracking is in strijd met de privacywetgeving”, stelt D66 raadslid Maarten Venhoek. “Ik wil van het college weten wat ze aan deze illegale praktijken gaan doen.” 

Bij wifitracking worden onze bewegingen in de openbare ruimte gevolgd, opgeslagen en geanalyseerd door bedrijven voor commerciële doeleinden. Dit doen ze op basis van het wifi of bluetooth signaal van onze telefoons. Dit gebeurt ook als we geen verbinding maakt met het netwerk. U merkt er niets van. Waar camera’s zichtbaar zijn in de openbare ruimte en we soms ook nog wel met een bordje gewaarschuwd worden, is wifitracking niet waarneembaar.

Illegaal bespied 

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens wordt hierbij niet voldaan aan de wetgeving op de bescherming van de privacy. Het volgen van mensen op straat en hun bewegingen opslaan en analyseren zonder dat dit gemeld wordt en zonder de verplichte toestemming vooraf is illegaal. Het recht om vrij en onbespied door de openbare ruimte te bewegen wordt met voeten getreden.


Ook in Arnhem 

Een korte zoektocht op internet levert meerdere bedrijven op die wifitracking gebruiken om analyses te maken van bezoekersstromen in steden, en deze te koop aanbieden aan bedrijven, gemeentes en ondernemersverenigingen. Er is één bedrijf dat toegeeft op deze manier in Arnhem bezig te zijn, maar zeer waarschijnlijk zijn het er meer.

In zijn vragen aan het bestuur gaat Venhoek in op de rol van de gemeente. Het kan zelfs zo zijn dat de gemeente zelf ook opdracht gegeven heeft. “De gemeente moet waken over de vrijheid en veiligheid van haar inwoners”, licht Venhoek toe. “Dat ze deze illegale praktijken mogelijk inhuren is de wereld op zijn kop.”


Source URL: https://haberarnhem.nl/2016/07/15/maarten-venhoek-big-brother-is-wifitracking-you/