PvdA Arnhem stelt vragen over toename huishoudens met problematische schulden

De schuldenproblematiek van Nederlandse huishoudens is verergerd. In totaal heeft bijna 1 op de 5 huishoudens een risico op problematische schulden of zit in de schuldhulpverlening (SHV).

Onzichtbare schulden
Uit het rapport Huishoudens in de rode cijfers 2015 van Panteia, opgesteld in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, wordt aandacht besteed aan de onzichtbare schuldenaren. Dit zijn huishoudens met (een risico op) problematische schulden die nog niet in beeld zijn bij de schuldhulpverlening (15-16% van de totale huishoudens tov 2,5% van de huishoudens in SHV). De arbeidsmarktregio Midden Gelderland, met Arnhem als centrumgemeente, staat weergegeven in de top 5. Hier is dus een relatief grotere aanloop van nieuwe cliënten voor de schuldhulpverlening te verwachten.

Ozkara Advocaten

(advertentie)

Veel achterstallige betalingen
De cijfers laten in de laatste jaren een verschuiving zien van gebruik van kredietfaciliteiten naar meer achterstallige betalingen op risicovolle categorieën zoals huur, hypotheek en energie. Deze huishoudens denken vaak dat de situatie niet ernstig genoeg is om naar de schuldhulpverlening te gaan. Life-events, zoals echtscheiding, ontslag en ziekte vormen vaak belangrijke factoren bij het ontstaan van schulden. Vroegsignalering en inspanningen op preventief terrein kunnen instroom in de toekomst voorkomen. In Arnhem is er een stuurgroep Vroeg Eropaf die najaar 2016 start.

De PvdA heeft naar aanleiding van het rapport de volgende vragen:

1. Heeft het college de groep onzichtbare schuldenaren in beeld?

2. Heeft het college een actieplan preventie en vroegsignalering opgesteld, waarbij per doelgroep is bekeken welk gedrag een rol speelt en welk beleid noodzakelijk is om dit te beïnvloeden?

3. Mensen die een life-event meemaken, en hierdoor in de schulden (dreigen te) raken doen lang niet allemaal een beroep op de schuldhulpverlening. Heeft het college initiatieven ontwikkeld voor deze groep? Is er gekeken naar goede voorbeelden op lokaal niveau die beschreven staan in het rapport ‘Huishoudens in de rode cijfers’ 2015’? Kunnen deze mogelijk ook toegepast worden in Arnhem?

Lees meer





8 comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Only registered users can comment.

Geverifieerd door MonsterInsights