VIDEO Nieuwe donorwet: Zwaai jouw organen maar vast uit!

by AMS97531A123 | 17 september 2016 10:00

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de nieuwe donorwet. De eerste vraag die bij veel mensen opkomt is: “Word ik dan straks leeggehaald als ik dood ben?

Gezien er nu door de Tweede Kamer is ingestemd gaan mensen zich nu afvragen hoe het nou echt in elkaar zit. Op de vraag of je dan wordt leeggehaald, is het antwoord, Nee!

Donorwet en nu?
Wanneer je ouder bent dan 18 jaar ontvang je een brief met daarin de vraag of je donor wil worden. Stel dat je deze brief om wat voor reden dan ook mogen kwijtraken, geen paniek je krijgt nog een tweede brief. Maar zodra je op beide brieven geen reactie geeft, komt er ‘Geen bezwaar’ in het systeem bij je naam te staan. Vervolgens krijg je een brief met hier een bevestiging van.
Niets ontvangen en nu
Mocht je al de hierboven genoemde brieven niet hebben ontvangen, dan zijn er andere momenten waarin je deze vraag opnieuw krijgt gesteld. Wanneer je naar de gemeente gaat om een nieuw paspoort, id-kaart of rijbewijs aan te vragen krijg je weer de vraag om wel of geen donor te worden.Uiteindelijk is de kans heel klein dat jij een orgaan weggeeft. De kans dat jij een orgaan ontvangt is veel groter. Het nieuwe systeem levert hierdoor miljoenen potentiƫle extra donoren op, die jaarlijks vele levens zullen redden.

Startdatum nieuwe donorwet
De Tweede Kamer heeft ingestemd met dit voorstel maar voordat het definitief zal starten moet het plan ook een goedkeuring krijgen van de Eerste Kamer. Hoe en wanneer dit zal plaatsvinden is op dit moment nog niet bekend.
Reacties

Source URL: http://haberarnhem.nl/2016/09/17/video-nieuwe-donorwet-zwaai-jouw-organen-maar-vast-uit/