Drie Arnhemse Shisha Lounges ontvangen een dwangsom van gemeente

by AMS97531A123 | 20 december 2016 10:49

De gemeente heeft naar aanleiding van een handhavingsactie in de nacht van zaterdag 17 december samen met de politie en ODRA (Omgevingsdienst Regio Arnhem) ondernemers geinformeerd over maatregelen  die zij kunnen treffen naar aanleiding van deze actie. Drie ondernemers ontvingen een last onder dwangsom omdat zij eerder dit jaar al zijn gecontroleerd en de overtredingen (0nvoldoende) zijn hersteld. Dit werd in een persbericht door de gemeente naar buiten gebracht.

[1]

(advertentie)

De controle van de gemeente had betrekking op diverse horecavergunningen die door de gemeente Arnhem zijn verstrekt op grond van de APV en het het waarborgen van brandveiligheid en volksgezondheid.

Roken van waterpijp
In shisha lounges wordt gelegenheid gegeven tot het roken van een waterpijp. Het roken van een waterpijp kan schadelijk zijn voor de gezondheid, omdat er stoffen als koolstofmonoxide (CO) vrijkomen. Deze stoffen zijn afkomstig van zowel de rookwaar (tabak, kruiden, vruchtenmengsels of aromatische stoomstenen) als de verhittingbron (kooltjes van houtskool, quick-light-kooltjes, natuurkooltjes of elektrische kooltjes).

Bezoekers direct naar buiten
Bij een van de shisha lounges moesten de bezoekers zelfs direct naar buiten vanwege een overschrijding van de maximaal toelaatbare waarden. Omdat de vluchtroute ook was geblokkeerd, vanwege het voorwarmen van de kooltjes, mochten de bezoekers pas weer naar binnen als de vluchtroute weer beschikbaar was voor de klanten.

Dwangsom voor drie Shisha Lounges
Eigenaren van shishalounges en cafes met een niet-Nederlandse achtergrond klagen al langer over dit soort selectieve handhavingsacties door de gemeente. Een eigenaar van een cafe die niet bij naam genoemd wil worden verklaarde: ‘De gemeente moet niet alleen Turkse of Marokkaanse tenten steeds invallen. In meerdere Nederlandse kroegen in de stad wordt er standaard gerookt, waar je ook niemand over hoort.’


[2]

Endnotes:
  1. [Image]: https://www.facebook.com/oldebethpartycentrum/
  2. [Image]: http://www.ozkaraadvocaten.nl

Source URL: https://haberarnhem.nl/2016/12/20/drie-arnhemse-shisha-lounges-ontvangen-een-dwangsom-van-gemeente/