Is het afsteken van vuurwerk Halal of Haram?

Is het afsteken van vuurwerk Halal of Haram?

Natuurlijk mogen moslims vuurwerk afsteken. Ondanks dat het doodzonde is voor al dat geld. Maar een moslim hoort geen vuurwerk af te steken om 0:00 uur vanavond, wanneer niet-moslims dat ook doen.


Afsteken van vuurwerk halal of haram?
Verschillende geleerden zijn van mening dat het afsteken van vuurwerk gewoon is toegestaan! Er is wel een maar! Vuurwerk afsteken om oud & nieuw te vieren is ´not done´, omdat je als moslim dan het feestje van niet-moslims gaat meevieren. Je kunt wel vanaf 18:00 uur vuurwerk gaan afsteken, als je maar de intentie niet hebt dat je dit doet vanwege oud & nieuw.

Moslims hebben natuurlijk ook hun eigen oud & nieuw, niet dat mensen in Nederland dat massaal vieren met vuurwerk.

Oud & Nieuw (31 december) is niet Islamitisch
Er is ook helemaal niets Islamitisch aan zo een avond/nacht. Profeet Mohammed kwam zelfs met een oplossing om feesten van niet-moslims te vermijden. Om niet de niet-moslims te imiteren, ging hij bijvoorbeeld tijdens de maand  ‘Muharrem’ ook op een ander moment vasten. Vier iets anders tijdens oud & nieuw, zodat jongeren ook iets leuks en interessants te doen hebben.

Volgens de imam van een Diyanet-moskee mag je elkaar een goed uiteinde wensen. Dat mag best, zo raar is dat niet. Niet moslims feliciteren moslims tenslotte ook met het offerfeest of andere Islamitische feestdagen.

Erbij willen horen
Maar als moslim moet je niet erbij willen horen door niet moslims te imiteren, om kost wat kost vuurwerk af te steken, of oudjaarsdag te vieren. Cultureel gezien heeft oud & nieuw ook helemaal niets te maken met Turken of Marokkanen, laat staan met de Islam.

8 comments

Write a comment
 1. Ikke
  Ikke 1 januari, 2017, 18:37

  Gaat lekker met de integratie, zo. Rot dan lekker op naar je eigen land.

 2. OK
  OK 1 januari, 2017, 21:12

  Goed bezig gasten! Goed geïntegreerd.

 3. Michael 1968
  Michael 1968 3 januari, 2017, 12:08

  Ach ja, je schaft gewoon het woord allochtoon af en alle problemen zijn opgelost. Er wordt op bovenstaande wijze ook helemaal geen kilometersdiepe kloof in stand gehouden. En de aarde is plat.

 4. Dont Fuck with Puck
  Dont Fuck with Puck 3 januari, 2017, 13:22

  “Oud & Nieuw (31 december) is niet Islamitisch”
  Lekker belangrijk, net zoals Nederland ook niet Islamitisch is.

 5. Nederlandse Slager
  Nederlandse Slager 3 januari, 2017, 22:06

  Vooral blijven genieten van je eigen onderdrukking.

 6. Ewout Honig
  Ewout Honig 3 januari, 2017, 23:47

  Hebben jullie wel eens gezien wat er in Islamitisch bolwerk Dubai gebeurt op oud&nieuw om 12 uur ’s nachts? Nou en of die NIEUWJAAR vieren met vuurwerk. Doe eens niet zo idioot en hou op met oproepen tot vooral afzetten tegen de westerse cultuur als je hier zonodig wilt wonen. Weet je wat ik doe als ik Turkije of Marokko ben? Ik pas me aan. Moeten jullie ook eens proberen.

 7. Ewout Honig
  Ewout Honig 3 januari, 2017, 23:49

  Domme reactie. Er is geen “eigen land”. Dit artikel gaat over de vraag of vuurwerk haram of halal is. Gedraag je eens niet als een domme PVV-blaaskaak.

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*