Binnenstad Arnhem wordt groener

Binnenstad Arnhem wordt groener

Platform Binnenstad Arnhem (PBA), bewonersplatform Arnhem6811 en de gemeente Arnhem zetten samen een volgende stap naar een groenere binnenstad. Ondernemers en bewoners ontvangen deze en volgende week ‘menukaarten’ waarmee zij kunnen kiezen uit verschillende typen groenelementen.

Vanuit de samenwerkende partijen wordt tijdelijk tot 90% van de kosten van groenelementen vergoed. Ondernemers en bewoners dragen zelf de laatste 10% bij. Vóór het komende zomerseizoen zullen de eerste resultaten van deze ‘vergroeningsslag’ in de binnenstad te zien zijn.




Top 10 beste binnenstad
Ondernemers, bewoners en gemeente werken samen hard om de binnenstad weer in de top 10 van ‘beste binnensteden van Nederland’ te krijgen. De uitstraling van de openbare ruimte heeft daarbij een heel belangrijke rol. Arnhem staat al bekend als ‘groene stad’ en wil dit ook in de binnenstad nog meer tot uiting te laten komen. Het vergroenen van de binnenstad dient meerdere doelen: de uitstraling verbetert, het verblijven in de binnenstad wordt prettiger, het stadsklimaat verbetert, de waterproblematiek wordt minder én de biodiversiteit gaat omhoog.

PBA, Arnhem6811 en gemeente Arnhem hebben eerder het Groenplan Binnenstad Arnhem opgesteld. Hierin staat onder meer beschreven welke typen groenvoorzieningen passen bij de ‘identiteit’, sfeer en gebruik van de verschillende stadsdelen en stratenpatronen in de binnenstad. Het Groenplan kent enkele relatief eenvoudige en snel te realiseren groene elementen. Het gaat dan om gevelgroen (klimmers, geen gevelsystemen), geveltuinen, mobiele plantenbakken en heester- en boombakken. In de binnenstad zijn al enkele plekken extra vergroend zoals in de Doelenstraat (verschillende grotere bakken en geveltuintjes) en de Velperpoortslangstraat (frames met gevelgroen).




Gemeente betaalt mee
De kosten voor het opstellen en uitvoeren van deze eerste fase van het Groenplan worden gezamenlijk gefinancierd door de gemeente Arnhem, Arnhem6811 en PBA en de deelnemende ondernemers en bewoners. De gemeente heeft hiervoor een subsidieregeling waarmee tot 50% van de kosten worden vergoed. Om de start van het vergroenen van de binnenstad een extra zetje te geven hebben de partners de subsidie tijdelijk kunnen verhogen tot 90%. Meer informatie over de vergroenen en aanvragen voor subsidie kunnen worden gericht aan PBA via info@binnenstadarnhem.nl (ondernemers) en info@arnhem6811.nl (bewoners).



Related Articles

KNMI waarschuwt zondag voor zware sneeuwval en kondigt code oranje af

Ook regio Arnhem moet zondag rekening houden met zware sneeuwval. Het KNMI maakte zaterdagavond bekend dat het zondag extreem gaat

Vreemde Erdogan tweet van hoofdredacteur lokale omroep

De hoofdredacteur van RTV Arnhem, Dick Ter Hark, trok gisteren veel aandacht met zijn opmerkelijke tweet richting DENK-kamerlid Tunahan Kuzu,

Veel politieagenten aanwezig na ongeluk aan Hertogstraat

Rond 21.00 uur woensdagavond kreeg Haber Arnhem melding van een ongeval aan Hertogstraat in Arnhem. We werden getipt door een

Geverifieerd door MonsterInsights