Toespraak van burgemeester Ahmed Marcouch nu terug te lezen

Toespraak van burgemeester Ahmed Marcouch nu terug te lezen

De nieuwe burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch, werd afgelopen vrijdag tijdens het offerfeest geinstalleerd als nieuwe burgemeester van Arnhem. Kennelijk was de griffie in Arnhem niet op de hoogte van zo een belangrijke feestdag in de stad.

Trots op wat hij allemaal had bereikt

De Marokkaanse-Nederlander was trots op het feit dat hij dit allemaal had bereikt. Hij zorgde bij velen ook voor kippenvel toen hij zijn toespraak aanvulde met verhalen over zijn vader, vrouw en kinderen. De nieuwe burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, was zelfs helemaal uit Den Haag komen de plechtigheid bij te wonen. Omdat we de minder labiele gasten van ‘Pegida’ niet serieus nemen, gaan we daar niet eens op in.

Marcouch verdient zeker een kans

Ondanks dat niet iedereen tevreden is met de komst van Ahmed Marcouch als burgemeester van Arnhem verdient deze man een kans om zijn best te doen voor de Gelderse hoofdstad. Hij is namelijk net zo Nederlands en als Geert en Bert, en heeft juist meer kwaliteiten in huis vanwege zijn achtergrond als Amsterdammer, politieagent, moslim en ga zo maar door.

Toespraak burgemeester Marcouch:

Wat geweldig dat u hier bent.

Voor u staat een gelukkig man. Wij bezegelen vandaag dat Arnhem en ik elkaar hebben gevonden.

Geluk brengt geluk. Precies vandaag namelijk, wordt mijn jongste zoon Adam twee jaar. Hij is hier, met zijn moeder. Ook mijn dochter Nihad en mijn zonen Ennes en Salman zijn hier met hun moeder. Wat zouden mijn ouders trots zijn! Op mijn mooie kostuum natuurlijk, de recente coproductie tussen ontwerpers in Arnhem en producenten in Tanger. Mijn vader hield van zondagse pakken, hij stond er trots mee tussen de duiven in Amsterdam. Maar Arnhem, daar zouden mijn ouders pas echt trots op zijn. Vader Marcouch zou goedkeurend knikken als hij had kunnen horen hoe professioneel en prettig zijn zoon en de andere sollicitanten zijn bevraagd door de Commissaris van de Koning en door de vertrouwenscommissie.

Beste Arnhemmers, u raakte mij diep.
Wij zijn evacuees, zei u zodra ik van mijn fiets stapte – op zoek naar u. U of uw ouders moesten hun huis uit en keerden na de oorlog terug in een vernietigde stad. De herdenkingen worden tot op de dag van vandaag diep doorvoeld, samen met de internationale vrienden waaraan u vrede en veiligheid dankt. Ik zie dat dit u gevormd heeft tot wie u bent. De geschiedenis van Arnhem geeft u een speciale gevoeligheid voor discriminatie; dat zit in het DNA van Arnhem.
Ik zie ook uw wil tot weerbaarheid. Ik ben in de stad die zijn bruggen welbewust John Frost en Nelson Mandela heeft genoemd, symbolen van strijdbaarheid en moed. De Haagse Wilders bleek van deze Arnhemse geschiedenis totaal geen besef te hebben, toen hij kwam demonstreren tegen de komst van deze burgemeester die in volle overtuiging trouw zweert aan wet en vaderland. Juist hier, wat een schande, eigenlijk. Alle hulde voor de nuchtere reacties uit  Arnhem.

Ik wil er zijn voor álle Arnhemmers
– arm en rijk,
– jong en oud,
– geleerd en analfabeet,
– hetero en homo,
– oorlogsoverlevende en veteraan.

Ik wil graag dat wij allen vrij kunnen zijn om te zijn wie wij zijn; en die vrijheid ook aan anderen gunnen.
Dat willen de Arnhemmers ook, beaamden zij deze zomer bij mijn fietstochten,
–   van Sonsbeek tot Presikhaaf
–   en van de Korenmarkt tot Malburgen.


Dit klinkt totaal niet naar het bestuurlijke wespennest waarvoor ik ben gewaarschuwd. Dat onderzoek loopt en dat is prima. Dit gaat goedkomen. Want ik zie uw verbindende kracht. Zowel in uw gedeelde verleden als in de gezamenlijke toekomst. Zoals u toen de strijdlust deelde voor de wederopbouw, zo is ook nu iedereen bereid om zich in te spannen, heb ik gemerkt.

Beste mensen, veiligheid is de sleutel. De gemeenteraad heeft goed gezien dat het belangrijk is een burgemeester te vinden die veiligheid organiseert.
–    Weg met het huiselijk geweld waartegen burgemeester Pauline Krikke zo volhardend heeft gestreden.
–    Weg met ondermijnende criminaliteit, waartegen onze Commissaris Cornielje zo voor waarschuwt.
–    Weg met de overlastgevers en extremisten die Herman Kaiser zo goed in beeld bracht.

Een veilig Arnhem geeft de buurten houvast. Bewoners komen in beweging. Zij verschansen zich niet langer voor buurtgenoten die anderen discrimineren, homo’s haten of de straat terroriseren. Mensen die veilig zijn, voelen de ruimte om te leren, te werken, te wonen en lief te hebben. Zo bereiken zij een betere toekomst. Niet wachten tot je ontdekt wordt, maar stap voor stap van een dubbeltje een kwartje worden. Dat is de Hollandse Droom, ook in Arnhem.

Dat begint met veilige grond onder de voeten. Letterlijk, zelfs. Weet u wat gebeurde toen wij uit een pandje met wiebelende planken verhuisden naar een woning met een betonvloer? Mijn vader zei: ‘nu zijn wij welkom, de koningin investeert in ons; aan de slag en lever je bijdrage aan je nieuwe vaderland’. Het hele gezin fleurde op.

Kan wél, werd de mentaliteit van de familie Marcouch. Hier zijn veel mensen met zo’n familie, want Marokkaans-Amsterdam is vandaag ruim vertegenwoordigd – welkom; ook wie thuis meekijkt tijdens het offerfeest of bij de voorbereidingen voor de sabbat.
–    Het kan wél, als tienjarig analfabeet jongetje op school Nederlands leren; met hulp van juf, krant en bibliotheek.
–    Het kan wél – als timide Marokkaans-Nederlandse jongeman een stevige volwassen agent worden; met hulp van sociale vaardigheden uit een boekje.
–    Het kan wél – burgemeester zijn die Arnhem verenigt; met hulp van de bewoners, ondernemers en de bestuurders.

Dit klinkt echt anders dan ‘het was niks en het wordt niks’, de mare dat Arnhemmers zwartgallig zijn.
Vitesse bleek wel degelijk de KNVB-beker te winnen en ook ik vond hier de ‘kan wél’- mentaliteit wel degelijk, in de moed waarmee Arnhemse evacuees hun vernietigde stad hebben opgebouwd. En blijven doen.
Als voorbeeld: iedereen kent de originele Arnhemse trolleybus die door de jaren heen alle kritiek weerstond en waar nu heel duurzaam Nederland naar kijkt.
Deze mentaliteit van doorzetten wil ik beschermen, koesteren en aanmoedigen
–    bij de ondernemers en de scholen,
–    bij de buurtteams en de bewoners,
–    bij de politici en de professionals.

Daar waar ik nodig ben, daar zal ik zijn. Dat is mijn belofte.

Mijn ouders dachten dat complimenten ons hoogmoedig zouden maken. Integendeel! Arnhemmers, vier vooral wat de stad vanzelf al kreeg: de natuur, de cultuur en de ligging.
En laten wij daar onze waarde aan toevoegen; door mensen te helpen die hun best doen en criminelen, geweldplegers en haatzaaiers juist de deur te wijzen. Laten wij veiligheid, dienstbaarheid en gastvrijheid bieden. Aan onszelf, aan onze buren in de regio en in Nord-Rhein Westfalen, aan Nederland en aan wie ons echt nodig heeft. Verder bouwen aan de mooie stad waar mijn voorgangers Herman Kaiser, Boele Staal, Pauline Krikke en Paul Scholten zich voor hebben ingespannen.

Prachtig Arnhem, mijn vrouw en ik verhuizen zo snel mogelijk. Vandaag vieren wij onze match. Morgen aan het werk. Voor álle Arnhemmers.

Dank voor uw komst en ik hoop u vaak te zien.



Related Articles

Bijzondere functie voor PvdA’er Mark Lauriks

Mark Lauriks komt terug in de Arnhemse politiek. De bekende Arnhemmer en adviseur van burgemeester Ahmed Marcouch is door de

Sabine Andeweg nieuwe lijsttrekker van D66 Arnhem

De leden van D66 in Arnhem hebben Sabine Andeweg (44) gekozen als lijsttrekker met wie de partij volgend jaar de

Burgemeester Arnhem gaat ‘wietkweek’ in eigen woning bespreken met lokale driehoek

Gemeenteraadslid Koenders van Groenlinks stelde maandagavond tijdens de raadsvergadering vragen aan burgemeester Kaiser over het toestaan van het wiet kweken

Geverifieerd door MonsterInsights