Arnhem kandidaat proefgemeente legale wietteelt

Arnhem kandidaat proefgemeente legale wietteelt

Als de lekken uit de kabinetsformatie waar zijn komt er een beperkte proef met legale wietteelt. “Als het aan ons ligt doet Arnhem direct mee”, stelt Susan van Ommen, D66 commissielid in de Arnhemse gemeenteraad. Samen met de PvdA en de Partij voor de Dieren vroeg zij maandag 9 oktober aan burgemeester Marcouch om de aanmelding als proefgemeente alvast voor te bereiden. Die zei dit direct toe.

Op 7 oktober 2017 meldden verschillende landelijke media dat het kabinet een pilot zal toestaan die een aantal gemeenten de mogelijkheid biedt een proef met legale wietteelt te houden. Een beperkt aantal gemeenten mag hieraan deelnemen. Als het aan D66 ligt, is Arnhem een van die gemeenten.

Laatste horde genomen?

In december 2016 nam de gemeenteraad een motie aan voor een proef met legale wietteelt. In het nieuwe coffeeshopbeleid staat het zelfs letterlijk genoemd. Maar landelijke regels zaten zo’n proef tot nog toe in de weg. “Keer op keer sprak de Arnhemse raad zich uit voor gereguleerde teelt”, stelt Van Ommen. “Het lijkt erop dat het nieuwe kabinet de ruimte voor zo’n proef nu eindelijk biedt. Arnhem hoort hier als centrumgemeente natuurlijk bij.”

Regulering oplossing voor vele risico’s

Hoewel de verkoop en het gebruik van softdrugs wordt toegestaan, is de teelt en levering van softdrugs aan coffeeshops verboden. Dit brengt grote risico’s met zich mee: voor de volksgezondheid door het ontbreken van kwaliteitscontrole en voor de veiligheid door het brandgevaar van illegale kwekerijen. Ook neemt de criminaliteit toe door het landelijke beleid. Om die risico’s tegen te gaan, pleit D66 al jaren voor gereguleerde wietteelt.




Related Articles

Vitesse oefent in Driel tegen Turkse subtopper

Vitesse oefent op woensdag 24 juli om 19.00 uur tegen het Turkse Sivasspor dat al jaren naar Nederland komt voor

BEELDEN Murat Şenyer geniet zichtbaar tijdens prachtige bruiloft

Amateurspits Murat Şenyer genoot zichtbaar van alle aandacht tijdens zijn bruiloft op zaterdagavond in Oldebeth Exclusive. De voetballer is in Arnhem

Geslaagde iftar programma van Turkse ondernemers bij Musis Arnhem

Mustafa Koyuncu – Arnhem De Turkse ondernemersvereniging TOV Arnhem heeft een geslaagde iftar programma georganiseerd bij Musis in het centrum

Geverifieerd door MonsterInsights