Pilot tegen etnisch profileren in Arnhem?

by AMS97531A123 | 24 oktober 2017 07:38

Dit najaar start de politie met acht pilots tegen etnisch profileren. Als het aan D66 en PvdA ligt doet ook de politie in Arnhem hier aan mee. “Etnisch profileren werkt stigmatiserend en heeft geen bewezen invloed op de pakkans van eventuele daders”, stelt D66 raadslid Suzan Kemperman. “Ieder initiatief dat hier een einde aan maakt kan op onze steun rekenen.”

Acht pilots in Nederland

Het onderwerp kwam aan bod in een interview in de Volkskrant[1][1] met dhr. Peter Slort, landelijke portefeuillehouder diversiteit van de nationale politie. Hierin verklaart hij dat er “dit najaar in acht teams pilots worden gestart waarbij elke controle gelogd wordt, waardoor we straks weten hoeveel controles we doen” en “als er straks klachten zijn over etnisch profileren, dan kunnen we simpel achterhalen hoe vaak die persoon is gecontroleerd en waarom”.

Etnisch profileren

Het D66 raadslid zoekt al langer naar methoden om de misstanden van etnisch profileren tegen te gaan. Zo heeft de Arnhemse raad op 27 juni 2016 nog de PvdA/D66-motie ‘pilot stopformulier’ aangenomen. “Ik zag parallellen tussen deze pilots en onze motie”, verklaart Kemperman. “Daarom hebben we gelijk schriftelijke vragen opgesteld voor de burgemeester. Ik hoop dat Arnhem ook op dit vlak voorop kan lopen.”



Endnotes:
  1. Volkskrant[1]: https://www.volkskrant.nl/binnenland/hij-moet-de-politie-diverser-maken-het-is-heel-simpel-we-moeten-veranderen~a4519951/

Source URL: https://haberarnhem.nl/2017/10/24/pilot-tegen-etnisch-profileren-in-arnhem/