Mobiele stembus bij gemeenteraadsverkiezingen

Mobiele stembus bij gemeenteraadsverkiezingen

Een mobiele stembus die het makkelijker maakt om te gaan stemmen. Dat zegde het college vandaag toe in een raadsbrief naar aanleiding van vragen van D66 commissielid Susan van Ommen afgelopen december. “Het stembureau komt naar u toe dit voorjaar”, reageert Van Ommen opgelucht. “Dit maakt het stemmen veel toegankelijker. Democratie moet geen hindernisbaan zijn.”

Voor sommige Arnhemmers is het moeilijk of zelfs onmogelijk om zelf naar het stembureau te gaan. Ook veel jongeren die voor de eerste keer mogen stemmen, weten vaak niet de weg naar het stembureau te vinden. Om hier een oplossing voor te bieden en zo meer mensen naar de stembus te krijgen vroeg D66 in december om bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen een mobiele stembus door Arnhem te laten rijden.

Nieuwe vormen van stemmen
Vorig jaar is op verschillende plekken in Nederland geëxperimenteerd met alternatieven voor het stembureau op een vaste locatie. BNN’s Tim Hofman trok rond met een mobiele stembus, en in Den Haag is een succesvolle pilot uitgevoerd met een ‘pop-up stembureau’; een stembureau dat gedurende de dag op meerdere locaties een korte tijd letterlijk ‘oppopt’. Dit bracht D66 Arnhem er toe de burgemeester te vragen om bij de komende gemeenteraadsverkiezingen een mobiele pop up stembus door Arnhem laten rijden. Een mobiel stembureau bij bijvoorbeeld zorgcentra en scholen.

Stembus bij gemeenteraadsverkiezingen 2018
Op maandag 29 januari kondigde het college van B en W in een raadsbrief aan dat ze het voorstel van D66 overnemen. “Fantastisch nieuws!” reageert commissielid Susan van Ommen. “Hoe meer mensen gaan stemmen, hoe beter. Een enorme opsteker voor het democratische proces.” De route en stopplaatsen voor deze stembus worden nog onderzocht, maar zullen tijdig bekend gemaakt worden.



Related Articles

Ondernemers en bewoners tevreden na sluiting deel Rijnkade

Sinds twee dagen is het op een deel van de Rijnkade en de Boterdijk ’s avonds en ’s nachts niet

Ook Saray verlaagt prijzen vanwege Turkse supermarktoorlog

Supermarkt Saray aan de Hommelsweg in Arnhem gaat ook de strijd aan met de concurrenten in de stad. 

Station Arnhem wordt ook extra bewaakt na aanslagen Brussel

De aanslagen in Nederland hebben ook invloed op veiligheidsmaatregelen in Nederland. Met name belangrijke stations, waaronder die van Arnhem krijgen

Geverifieerd door MonsterInsights