In sommige Arnhemse wijken stemmen bewoners gewoon niet

In sommige Arnhemse wijken stemmen bewoners gewoon niet

De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan en op 21 maart 2018 mogen alle Arnhemmers bepalen wie er in de Arnhemse raad gaat komen. Niet stemmen betekent automatisch dat je weer vier jaar lang moet wachten tot de volgende verkiezingen van 2022 om te kunnen stemmen.

In sommige wijken is er amper interesse

Opvallend is dat bewoners in bepaalde wijken in Arnhem amper interesse tonen in de lokale verkiezingen, terwijl het ook in die wijken belangrijk is om de koers van de stad te bepalen. We hebben de opkomstcijfers van de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 er bij gepakt. In Burgemeesterwijk/Hoogkamp begrijpt men precies waar het om gaat en hoe je invloed kunt uitoefenen door een partij groot te maken. Maar liefst 69,1% van de 7.708 bewoners stemt daar. In de Arnhemse wijk Alteveer/Cranevelt is het vergelijkbaar. Daar stemt 67,7% van de 3435 bewoners op een Arnhemse partij.

Opkomst in het Broek is maar 36%

Maar in veel andere Arnhemse wijken zijn deze cijfers veel lager dan in eerder genoemde wijken. In het Arnhemse Broek stemt maar 36% van de 5920 bewoners. In Klarendal maar 38,9% van de 7433 inwoners. En in Malburgen Oost en Noord maar 33% van de bijna 15.000 inwoners. Geitenkamp en Monnikenhuizen doen het ook niet goed met maar 39,6% van de 8000 bewoners.

In Presikhaaf- West (37,4%) en Presikhaaf-Oost (40%) is de opkomst ook extreem laag, waar respectievelijk 8.066 en 7198 Arnhemmers wonen. Niet stemmen betekent automatisch dat extreem-rechtse partijen veel meer macht gaan krijgen in Arnhem. Omdat de stem van de thuisblijver niet wordt geteld, zal er ook niets gedaan worden met deze niet uitgebrachte stemmen. De gemeente probeert dan ook op allerlei manieren om de opkomst te verhogen. We zullen kijken wat dit gaat opleveren voor de stad.

ReactiesRelated Articles

Nieuwjaarsborrel van de PvdA in Arnhem met minister Plasterk

Op zondag 4 januari sprak minister Ronald Plasterk op de nieuwjaarsborrel van de PvdA in Arnhem in Grand Café Metropole.

SP Arnhem stelt schriftelijke vragen over taxidienst UperPop

Hieronder treft u de vragen die de SP in Arnhem heeft ingediend. Het college in Arnhem zal naar alle verwachting

Bezem door gemeentelijke kunstvoorraad

De gemeente Arnhem heeft 2100 kunststukken in opslag staan. Deze kunst is met gemeenschapsgeld gekocht, en zou daarom ten goede