Lokale PvdA-jongeren voeren actie tegen bezorgdienst Deliveroo in Arnhem

Lokale PvdA-jongeren voeren actie tegen bezorgdienst Deliveroo in Arnhem

Lokale PvdA-jongeren voeren met Kamerlid actie tegen bezorgdienst Deliveroo in Arnhem en Nijmegen: “Deliveroo, ga toch fietsen!”

Morgen, vrijdag 9 maart, gaan de Jonge Socialisten en Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) actievoeren tegen Deliveroo, dat zijn dienstverlening uitbreidt naar Arnhem en Nijmegen, want het neemt bezorgers sinds deze maand alleen nog aan als zzp’er. Dat betekent dat de vaak jonge bezorgers zelf voor de schade opdraaien bij een ongeluk of bij ziekte en een onzeker inkomen hebben.

Sinds eind januari biedt Deliveroo ook bezorgdiensten aan in Arnhem en Nijmegen. Inwoners kunnen nu waar en wanneer ze willen een maaltijd bestellen. Deliveroo neemt vooral jonge bezorgers in dienst. Zij komen echter niet in dienst van Deliveroo zelf, maar werken als zzp’er.

De Jonge Socialisten gaan samen met Tweede Kamerlid Gijs van Dijk stukjes pizza uitdelen op de stations van Nijmegen en Arnhem. De stukjes pizza symboliseren het ‘halve werk’ dat Deliveroo zijn bezorgers biedt.

“Met deze actie vragen wij aandacht voor de schaduwzijde van de platformeconomie. Wij moedigen innovatieve dienstverlening zeker aan, maar we moeten niet gaan tornen aan de rechten en zekerheden van mensen. Met deze zzp-constructie is Deliveroo niet meer verantwoordelijk voor verzekering, pensioen en garantie van inkomen van zijn werknemers. Met de platformeconomie dreigt ‘half werk’ het nieuwe normaal te worden”, aldus Giovanni Visser, bestuurslid bij de Jonge Socialisten Arnhem-Nijmegen en kandidaat-raadslid voor de PvdA in Arnhem.

“Fijn, een nieuwe bezorgservice, maar alle lasten en risico’s bij de jonge bezorgers neerleggen, deugt van geen kant”, stelt Pearl van Neer, vicevoorzitter bij de Jonge Socialisten Arnhem-Nijmegen en kandidaat-raadslid voor de PvdA in Nijmegen. “Wij verwachten meer zekerheid voor de bezorgers van Deliveroo.”

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk steunt deze actie. Dankzij zijn initiatief klaagt de Amsterdamse maaltijdbezorger Sytze Ferwerda Deliveroo aan, omdat hij door het nieuwe beleid van Deliveroo vreest als schijnzelfstandige te worden behandeld. Ook in Arnhem en Nijmegen zet Deliveroo dit zzp-beleid voort. De Jonge Socialisten en de PvdA willen “goed werk voor iedereen”, en daarom hopen zij met deze actie te voorkomen dat werknemers alleen maar de lasten en niet de winsten van de platformeconomie gaan dragen.


ReactiesRelated Articles

Theo Janssen meteen al kampioen met Vitesse O16

Theo Janssen doet het ook goed als jeugdtrainer bij Vitesse. De beste voetballer aller tijden van Vitesse is afgelopen weekend

PvdA stelt vragen over megabioscoop in Arnhem-Zuid

De gemeenteraadsleden Eric Greving en fractievoorzitter Martien Louwers stellen op maandag 15 februari vragen aan het college over de ‘bioscoopoorlog’

Milieuman Geert Ritsema nieuwe SP-wethouder in Arnhem

Geert Ritsema is maandagavond geinstalleerd als nieuwe lid van het college van burgemeester en wethouders in Arnhem. Ritsema zal namens