Haatpredikers in Arnhemse moskeeën!?

Haatpredikers in Arnhemse moskeeën!?

Wellicht een wat schreeuwerige kop, populistisch? De ChristenUnie vond van wel in het door de SP ingediende agendapunt gisteravond in de Arnhemse gemeenteraad ‘Haatpredikers in moskeeën’. Aanleiding was het landelijke nieuws dat het kabinet de buitenlandse financiering van moskeeën uit verdachte hoek voor gemeentes verborgen heeft gehouden. Een kwestie die terecht gefronste wenkbrauwen geeft. Stond er dan een Arnhemse moskee op deze lijst? Nee, dat niet.

HaberArnhem.nl zoekt nieuwe investeerder | info @ haberarnhem.nl

Hoe belangrijk het is dat burgers van hun inspreekrecht gebruikmaken in de lokale politiek bleek ook tijdens dit debat weer. Galip Aydemir sprak namens zes van de acht Arnhemse moskeeën. In zijn betoog klonk oprechte teleurstelling. Waarom SP’er Gerrie Elfrink niet eerst met hen was komen praten? En ook tijdens zijn 8 jaar als wethouder niet een keer langs was gekomen bij één van de moskeeën? Nota bene op fietsafstand! Er wordt zoveel over en zo weinig met de moslimgemeenschap gepraat. Gerrie reageert dat het op dit punt niet nodig is om met elkaar in gesprek te gaan. Galip pareert dat dit uiteraard geen verplichting is, maar als je ergens een mening over wilt gaan verkondigen is het ‘wel zo netjes’ om dit te doen. Galip vertelt over de agressie, dreigbrieven en de recent aangekondigde haatmanifestatie bij één van de moskeeën, wat hem verdriet doet. Het is eerder een bron van radicalisering dan dat het de radicalen de stad uit zou jagen.

Uw reclame ook hier te zien?

Waarom zien we de moskeeën en de moslimgemeenschap niet als onderdeel van de oplossing in plaats van onderdeel van het probleem in de gezamenlijke strijd tegen radicalisering. Je zou verwachten dat dit debat koren op de molen is van de PVV, of zijn ook zij onder de indruk? Arnhem heeft god(of Allah)zijdank geen radicale haatpredikers in zijn moskeeën zoals we dat in andere steden wel zien. Wel is er in Arnhem sprake van radicalisering; het is bekend dat we hier relatief veel Syrië-gangers hebben wat een groot probleem is. Maar als de bron hiervan niet in de moskeeën ligt, moeten we dan blogs gaan schrijven die koppen ‘Haatpredikers in Arnhemse moskeeën!?’?


Galip laat mij met een wat ongemakkelijk gevoel achter. Ook ik had in de veertien jaar dat ik in Arnhem woon best een keer een moskee willen bezoeken. Hij nodigt ons allen uit voor de iftar, de maaltijd die moslims gedurende de ramadan vlak na zonsondergang nuttigen. Ik ga hier gebruik van maken, u ook?

bron: Huibert Veth/ via Arnhem Op Zijn Vethst

ReactiesRelated Articles

Parkeergarage Arnhem Centraal tijdelijk buiten gebruik

Door een grote, gecompliceerde stroomstoring is parkeergarage Arnhem Centraal tijdelijk buiten gebruik. Reacties

18e Stratenvolleybaltoernooi wordt gehouden in Rijkerswoerd

Op 24 september zal in sporthal Rijkerswoerd het 18e Stratenvolleybaltoernooi gehouden van 11:00 tot 16:00 uur. het toernooi is voor

Arnhem verwelkomt 33 nieuwe Nederlanders en bekende barber Arad

Als afsluiting van de naturalisatieprocedure heeft wethouder Ine van Burgsteden donderdag 13 april jl. tijdens de naturalisatieceremonie de eed of