Felle reactie van bestuur Turkse Festival op haatactie Actiegroep Doorbraak

Felle reactie van bestuur Turkse Festival op haatactie Actiegroep Doorbraak

Het bestuur van het Turks Festival Arnhem geeft graag de volgende verklaring af n.a.v. de beschuldigingen welke sinds 4 juni 2018 via verschillende social-media kanalen zijn verspreid over onze organisatie en ons evenement door een marginale protestgroepering:


Meerwaarde voor onze mooie stad

Al ruim 10 jaar organiseren wij het Turks Festival in Arnhem met de bedoeling om d.m.v. dit evenement een meerwaarde te betekenen voor onze mooie stad Arnhem en haar inwoners. Vorig jaar heeft het festival voor het eerst grootschalig plaatsgevonden op het terrein van Park Presikhaaf. Ruim 20.000 bezoekers hebben het festival bezocht, verspreidt over drie dagen. Dit jaar wordt het evenement gehouden op 22, 23 en 24 juni. Traditioneel vindt er ook elk jaar op de laatste dag een optocht plaats vanaf Musis Sacrum tot het evenemententerrein. Deze optocht heeft een muzikaal karakter en heeft de allure die vergelijkbaar is met een carnavalsoptocht. Vergelijkbare optochten worden wereldwijd, al tientallen jaren, gehouden in verschillende steden zoals: New York, Berlijn, Sao Paolo, Tokio, Tel Aviv, Toronto en Melbourne. Allemaal evenementen waar de inwoners en stadsbestuurders van deze steden trots op zijn. Naast het culturele, muzikale en culinaire karakter biedt het evenement ook mogelijkheden tot interactie tussen ondernemers uit het binnen- en buitenland, maar ook tussen gerenommeerde internationale onderwijsinstellingen en studenten uit onze regio die belangstelling hebben in internationale studies.

Elk jaar zijn er nauwe contacten met de lokale overheidsinstellingen en de politie om ons evenement vlekkeloos te laten verlopen. Tot op heden hebben er geen ongeregeldheden plaatsgevonden. Het bestuur van het Turks Festival doet er alles aan om elk jaar weer een geslaagd evenement te organiseren die niet alleen een (inter)regionaal maar ook een landelijk en zelfs internationaal karakter begint te krijgen.

Arnhem beter op de kaart

Wij spannen ons al jaren in om Arnhem beter op de kaart te zetten door tienduizenden bezoekers te trekken naar onze stad. Als Arnhemmers voelen wij ons tot hiertoe verplicht. Dagen dat wij als gemeenschap aan de zijlijn stonden zijn voorbij. Het actief meedoen door ook te participeren in het culturele domein is een uitstekende vorm van burgerschap. Als burgers van Arnhem dragen wij hier ons steentje aan bij. Dit doen wij als trotse Arnhemmers!

Uw reclame ook hier te zien?

Schaamteloze beschuldigingen

Dit kan niet gezegd worden van diegenen die nog nooit iets hebben mogen betekenen voor de samenleving, maar wel het lef hebben om een evenement dat elk jaar door honderden vrijwilligers wordt georganiseerd schaamteloos te beschuldigen en te criminaliseren. Een hele mond vol met onacceptabele woorden door een handvol millitanten. Wij zijn een transparante en legale organisatie die zich gedraagt binnen de kaders van de Nederlandse wetgeving en verafschuwen de onsmakelijke en demoniserende accusaties jegens onze organisatie en ons evenement.

Evenement is gewoon legaal

Langs deze weg roepen wij diegenen die met deze argeloze aantijgingen komen op om consistent te zijn. Verspil je energie niet met het zwartmaken van legale evenementen waar wordt gedanst, muziek wordt gemaakt, een broodje wordt gegeten en waar kinderen zich vertoeven op een springkussen, maar verzet je eerder tegen manifestaties waar uitingen, symbolen en vlaggen van verboden marxistisch-leninistische terreurorganisaties met stalinistische trekjes worden vertoond. Juist deze lieden intimideren burgers en zorgen voor meer spanningen in de samenleving.

Geschrokken en verbijsterd

Wij zijn geschrokken en verbijsterd van de schaamteloze toon en stijl van de accusaties. Letterlijk is alles uit de kast gehaald om een zo negatief mogelijk beeld te schetsen van ons evenement. Duidelijk

is dat wordt ingespeeld op onderbuikgevoelens van de publieke opinie die de laatste tijd wordt gevormd door een anti-Turks sentiment. Alles wat een Turks tintje heeft is verdacht, fascistisch, racistisch en antisemitisch. Geen enkele beschuldiging aanvaarden wij en verwerpen wij ten strengste.

Iedereen is welkom

Ons evenement wordt breed gedragen door niet alleen de Turks-Nederlandse gemeenschap maar ook door duizenden bezoekers die geen affiniteit hebben met de Turkse cultuur en/of gemeenschap. Er wordt een onjuist en destructief beeld geschetst door beschuldigingen te verkondigen welke niet meer zijn dan speculaties. Het is niet waar dat etnische, religieuze en politieke minderheden welke afkomstig zijn uit Turkije bedreigd en geintimideerd zouden worden. Elk jaar bezoeken honderden Turks-Koerdische, Turks-alevitische, Koerdisch-alevitische, Zazaki-alevitische, Turks-Assyrische, conservatieve, liberale, sociaal-democratische, seculiere- en progressieve Turkse Nederlanders ons festival. Ook ontvangen wij bezoekers uit het ganse land vanuit deze milieus, maar ook uit de buurlanden. Alles verloopt broederlijk en in totale harmonie.

Uw banner ook hier zichtbaar?

Bezoek ook het Turkse Festival

Derhalve kijken wij uit naar de aanwezigheid van juist deze bezoekers die vol met vooroordelen zitten en een vijandige houding jegens het Turks Festival hebben graag uit om ons evenement te bezoeken en een gesprek met ons aan te gaan onder het genot van een glaasje Turkse thee en een stukje baklava. Een gesprek doet wonderen en werkt vele aannames weg.

Tot 22, 23 en 24 juni 2018 op het festivalterrein in Park Presikhaaf!


ReactiesRelated Articles

Deze week veel Turkse baby’s geboren in Arnhem

Deze week zijn er opvallend veel Turkse baby’s geboren in Arnhem, volgens berichtgeving van de Burgerlijke Stand in Arnhem. De

Massaal in de rij voor een ventilator bij cadeaushop Avrasya

Cadeaushop Avrasya is nog maar een van de weinige winkels in Gelderland waar ze ventilatoren op voorraad hebben. Dit heeft

Turkse Ondernemers Vereniging Arnhem bestaat tien jaar

De voorzitter van de Turkse Ondernemers Vereniging in Arnhem, Aziz Zeyrek, maakte via social media melding van het feit dat