D66 Arnhem: Beter bijsturen op bijstandsbeleid

D66 Arnhem: Beter bijsturen op bijstandsbeleid

Enkele duizenden Arnhemmers zijn afhankelijk van een uitkering van de gemeente. Arnhem scoort hierin ieder jaar relatief hoog. Onbekend is echter hoeveel mensen er jaarlijks bij komen, en hoeveel er weer naar betaald werk geholpen worden. D66 raadslid Mattijs Loor vraagt het college dit jaarlijks bekend te maken. “Zonder deze informatie kan de raad niet oordelen over de effectiviteit van het beleid.”

“Gedurende de crisis is het aantal bijstandsgerechtigden gegroeid, maar nu de arbeidsmarkt aantrekt zouden meer mensen – met de juiste hulp van de gemeente – een betaalde baan moeten kunnen vinden,” aldus Loor. “Naast dat we mensen moeten helpen vanuit de bijstand aan het werk te gaan, moeten we ook voorkomen dat onnodig veel mensen instromen in de bijstand. We hebben op dit moment onvoldoende zicht op of de Arnhemse aanpak werkt.”

De bijstandsuitkeringen worden betaald door de gemeente. Het budget dat de gemeente daarvoor uit Den Haag ontvangt, is lager dan de kosten die worden gemaakt. Op het moment dat minder mensen in Arnhem afhankelijk zijn van bijstand, hebben deze mensen een prettiger leven én maakt de gemeente minder kosten. Loor: “Het geld dat zo bespaard wordt, kan worden ingezet om weer meer mensen richting betaald werk te begeleiden.”





Related Articles

VIDEO Elfrink (SP) gaat undercover om misstanden aan te tonen

400 euro per maand voor een dun matras? Een dikke boete als je het koud hebt?  De SP ging undercover

D66 teleurgesteld in opzeggen samenwerking

D66 is teleurgesteld over het opzeggen van de samenwerking door GroenLinks, VVD en PvdA naar aanleiding van de kritische houding

In sommige Arnhemse wijken stemmen bewoners gewoon niet

De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan en op 21 maart 2018 mogen alle Arnhemmers bepalen wie er in de Arnhemse

Geverifieerd door MonsterInsights