D66 pleit voor preventiever betalingsbeleid gemeente Arnhem

D66 pleit voor preventiever betalingsbeleid gemeente Arnhem

Inwoners moeten eerst een betalingsherinnering ontvangen wanneer zij niet tijdig een gemeentelijke belasting voldoen en niet direct een boete krijgen. Hiervoor pleit D66 raadslid Sabine Andeweg met haar vragen voor een preventiever betalingsbeleid in de gemeente Arnhem. “Iedereen kan wel eens een factuur over het hoofd zien. Het is wat mij betreft logisch dat er eerst een herinnering volgt en bewoners niet direct op kosten gejaagd worden”, vindt Andeweg. (foto: pixabay)

Kosten

Overheidsinstellingen zijn niet verplicht om, in tegenstelling tot het bedrijfsleven, eerst een betalingsherinnering te sturen. Wanneer een inwoner van Arnhem een gemeentelijke belasting niet tijdig betaalt, komen er gelijk 7 euro aanmaningskosten bij voor een factuur onder de 454 euro en 16 euro bij een bedrag boven de 454 euro. “Arnhem is niet verplicht om kosteloos een betalingsherinnering te versturen, maar het mag natuurlijk wel. Als goede stad moet je ook goed voor je inwoners zijn. Dit huidige systeem past niet bij de excellente dienstverlening die we als stad nastreven.”

Website staat te koop
info @ haberarnhem.nl

Voorstel

D66 ziet ook mogelijkheden om standaard enkele dagen voor het verstrijken van een termijn een preventieve geautomatiseerde (digitale) betalingsherinnering te sturen, zodat te late betalingen überhaupt minder vaak voorkomen. In 2018 heeft de gemeente Arnhem ruim 12.000 aanmaningen verstuurd. Andeweg heeft haar voorstel schriftelijk bij het stadsbestuur ingediend. Onder meer de Noord-Hollandse gemeente Schagen kent al betalingsbeleid waarbij eerst herinnering wordt gestuurd voor een ophoging volgt.





Related Articles

Resultaat na actie PvdA voor personeel Primark

Leiding modeketen zoekt contact met Kamerlid John Kerstens.

Druk van PvdA en FNV heeft resultaat voor werkomstandigheden personeel

In gesprekken met Tweede Kamerlid John Kerstens (PvdA) en vakbond FNV gisteren heeft modeketen Primark aangegeven “geschrokken” te zijn van

Bijzondere functie voor PvdA’er Mark Lauriks

Mark Lauriks komt terug in de Arnhemse politiek. De bekende Arnhemmer en adviseur van burgemeester Ahmed Marcouch is door de

Geverifieerd door MonsterInsights