Gemeente waarschuwt en komt met 10 belangrijke tips vanwege ‘gevaarlijke’ rups

by AMS97531A123 | 25 juni 2019 16:35

De gemeente in Arnhem krijgt veel meldingen binnen over de eikenprocessierups. Het zijn zo veel meldingen[1] dat de gemeente niet in staat is om alle overlast op korte termijn op te lossen.

Dit jaar nog meer overlast door de rups

De overlast door de rups lijkt dit jaar groter te zijn dan voorgaande jaren. In mei zijn er al preventieve maatregelen getroffen, zoals het besproeien van nesten met een biologisch middel. In dit middel zaten aaltjes die de jeukrupsen opaten. Nu de nesten er zitten zuigen we die met een speciale ‘stofzuiger’ weg. Desondanks ondervinden veel Arnhemmers nu toch overlast van de processierupsen.

Scholen en speeltuinen krijgen voorrang

De locaties met de hoogste riciso’s voor mensen en kinderen krijgen voorrang, zoals plekken in de buurt van scholen en speeltuinen. Ook de route van de Nijmeegse Vierdaagse en de hoofd fietsroutes krijgen meer aandacht tijdens de bestrijding.

Als inwoner van Arnhem kun je meehelpen in de strijd door de biodiversiteit te verhogen zodat er meer vogels en insecten komen die de rups opeten. Het planten van verschillende planten rondom elk eik is een handige. Het ophangen van vogelkastjes in de buurt van de eik is ook een doeltreffende maatregel.



10 tips om processierups te ‘overleven’

Ook zijn er belangrijke tips waar je rekening mee dient te houden:

Wat te doen na contact met de processierups?

Endnotes:
  1. meldingen: https://www.arnhem.nl/actueel/alle_nieuwsberichten:R-hsF1b7T5SC7K5T8o4zOA/Veel_meldingen_eikenprocessierups

Source URL: https://haberarnhem.nl/2019/06/25/gemeente-waarschuwt-en-komt-met-10-belangrijke-tips-vanwege-gevaarlijke-rups/