Kunst- en cultuurfestival Ruimtekoers maakt wijk leefbaarder

Kunst- en cultuurfestival Ruimtekoers maakt wijk leefbaarder
Van 3 t/m 7 juli vindt de vierde editie van kunst- en cultuurfestival Ruimtekoers plaats. Twee desolate buitenlocaties in de wijk Malburgen in Arnhem worden vijf dagen lang getransformeerd tot bruisende ontmoetingsplekken. Malburgen kwam het afgelopen jaar veelvuldig negatief in het nieuws; de wijk zou veranderen in een ghetto wanneer de gemeente niet ingrijpt.

Festival Ruimtekoers onderzoekt hoe de wijk weer in haar kracht kan worden gezet. Met kunst, workshops, lezingen, muziek, theater en een open call worden bezoekers, bewoners en programmamakers uitgedaagd om na te denken over de toekomst van de wijk. De opbrengsten neemt de gemeente mee in haar beleid om de stad leefbaarder te maken. Festival Ruimtekoers is een intiatief van Stichting Halfvol.Yosser Dekker, creatief directeur Ruimtekoers: “Overheden, woningbouworganisaties en sociale instellingen hebben moeite om stadsbewoners te betrekken bij maatschappelijke en stedelijke uitdagingen.

In 2050 woont 75 procent van de wereldbevolking in een stad. Dit betekent dat steeds meer mensen op een klein oppervlak samenwonen. Maar hoe blijven we fijn samenleven in die alsmaar groeiende stad? Ruimtekoers festival brengt bewoners en beleidmakers met behulp van kunst- en cultuurprojecten met elkaar in contact. Op deze manier worden ook bewoners betrokken bij de ontwikkelingen in de stad.”Editie 2019 in wijk Malburgen


Ruimtekoers 2019 focust zich op de kansrijke wijk Malburgen. Afgelopen jaar kwam de wijk veelvuldig negatief in het nieuws op o.a. NOS,Jeugdjournaal en Omroep Gelderland. Zij berichtten dat door het huidige woningbeleid wijken zoals Malburgen in ghetto’s veranderen. Dit beleid houdt in dat mensen met een laag inkomen alleen gebruik mogen maken van de goedkoopste sociale huurwoningen, anders kost het de overheid teveel huurtoeslag. Het gevolg is dat deze laagste inkomensgroep bij elkaar komt te wonen waardoor de diversiteit uit de wijk verdwijnt en verloedering dreigt. Festival Ruimtekoers wil daarom de bewoners uit de wijk met beleidmakers verbinden, zodat zij sneller tot concrete oplossingen kunnen komen.Opbrengsten Ruimtekoers omgezet in nieuw beleid

Dat kunst en cultuur mensen met elkaar verbindt, is bewezen tijdens de afgelopen editie van Ruimtekoers in Arnhem-Zuid. Maar liefst 11.000 mensen bezochten het festival, waar zij spraken over de toekomst van dit stadsdeel. Dit resulteerde in concrete adviezen over hoe de kwaliteit van de openbare ruimte verbeterd kan worden. Dit ging onder andere over het plaatsen van sporttoestellen in de buitenruimte, bewoners betrekken bij het beheren van openbaar groen, het organiseren van activiteiten in de buurt, maar ook bijvoorbeeld het aantrekkelijker maken van gevels en gebouwen. De adviezen zijn opgepakt door de gemeenteraad en het college van Arnhem.


Related Articles

VIDEO Zij is de tofste juf van Nederland

Een zeer bijzondere manier van afscheid nemen, dat doet juf Melissa en wordt daarmee de tofste juf van Nederland.

Bekende DJ-duo Afro Bros organiseert La Vida Loca Festival in Arnhem

5 augustus is een dag om nu al te reserveren. Het bekende DJ-duo Afro Bros organiseert namelijk het La Vida

KPN komt met goed nieuws voor alle Klarendallers

KPN komt met goed nieuws! KPNnetwerkNL maakte gisteren bekend dat er plannen zijn voor het aanleggen van glasvezelnetwerk in Klarendal.

Geverifieerd door MonsterInsights