Misleidende rekenvoorbeeld gemeente met afval scheiden

Misleidende rekenvoorbeeld gemeente met afval scheiden

De gemeente Arnhem heeft dit weekend aan 80.000 huishoudens een infowijzer gestuurd met informatie over afval scheiden, ook wel bekend als Diftar. De afvalwijzer is eindelijk ook in vier talen beschikbaar, ondanks dat je de klantenservice van de gemeente moet bellen en in het Nederlands om een infowijzer moet vragen in een andere taal. Prima service natuurlijk omdat je zo de hele stad bereikt, alleen is er vaak een wachtrij van vijf of meer mensen bij de klantenservice.

Infowijzer is bij iedereen bezorgd
De infowijzer zit vol met handige informatie om afval goed te scheiden. Want afval scheiden loont omdat afval waardevol is. Dit omdat afval, als het goed gescheiden wordt, opnieuw te gebruiken is als grondstof voor bloempotten, papier of boodschappenkratten. En minder restafval betekent ook minder kosten.Afval scheiden loont niet voor iedereen
Er is wel een probleem! Voor Piet en Fatima loont afval scheiden niet altijd! Vanaf 1 juli kost afval scheiden in Arnhem (voorbeeld gemeente) €81,30 voor het vaste deel voor alle huishoudens. En € 0,80 cent per 30 liter zak voor het variabele deel. Als je elke week een afvalzak van 30 liter naar de vuilcontainer brengt, dan heb je dus voor het variabele deel 26 x €0,80 ct = € 20,80 aan kosten. Samen met de vaste deel (€ 81,30) kom je dan uit op €102,10 en dat is veel voordeliger dan het betalen van een vast bedrag (€134,88) in vergelijking met de eerste helft van het jaar.

De redactie van Haber Arnhem belde met wat huishoudens en onderzocht hoe vaak mensen wekelijks hun afval brengen naar een vuilcontainer. In negen van de tien gevallen is dit minimaal 2 keer per week, hoe goed je ook vooraf ging scheiden. Het variabele deel wordt dan minimaal € 41,60 in plaats van de € 20,80. Het totaalbedrag is dan ook geen € 102,10 maar opeens € 122,90. Piet en Fatima betalen dan voor 26 weken bijna €12,- minder als ze afval scheiden. Dan hebben we gezinnen met baby’s en inwoners in Arnhemse flats niet meegenomen, omdat deze Arnhemmers alles behalve een woning willen die stinkt naar afval. En dus vaker dan 1 x per week een 30 liter zak restafval weg gaan gooien.

Als deze bovengenoemde Arnhemmers en andere Arnhemmers drie keer per week hun afval brengen naar de afvalcontainer dan zijn ze €143,70 kwijt in plaats van het rekenvoorbeeld (€102,10) van de gemeente.

Niet iedereen in Arnhem woont namelijk in een villa met een dikke tuin waar gft-afval in een container bewaard kan worden. We blijven het volgen….

Nieuwe afvalpas aanvragen of meer info?
Voor meer info kijk dan op www.arnhem.nl/afval of bel gratis naar 0800-1809 voor het aanvragen van een nieuwe afvalpas. Als je in een appartement of flat woont kun je een Citybin (hersluitbare emmer van 40 liter) bestellen via 0800-366 69 99 waar groente en etensresten in kunnen. Deze wordt dan ook om de twee geleegd.

60.000 anderen zien dit ook maandelijks

ReactiesRelated Articles

Mega-kantoorgebouw aan Velperweg verkocht

ARNHEM – Rudius Vastgoed B.V. heeft onlangs een kantoorgebouw gelegen aan de Velperweg 27 te Arnhem van Robeco Structured Properties

VIDEO Op deze manier herken je gestolen artikelen

Veel mensen hebben wel eens een tweedehands product gekocht. Maar wat veel mensen niet altijd zeker weten is of alles

Susan van Ommen: ‘Begrijpelijke taal voor iedereen’

Berichten van de gemeente moeten niet op het niveau van de ambtenaar, maar begrijpelijk zijn voor de meeste inwoners. Met