Susan van Ommen: ‘Begrijpelijke taal voor iedereen’

by AMS97531A123 | 27 juni 2020 11:06

Berichten van de gemeente moeten niet op het niveau van de ambtenaar, maar begrijpelijk zijn voor de meeste inwoners. Met dat idee heeft D66 raadslid Susan van Ommen een voorstel gemaakt waar de raad binnenkort over stemt. De raad roept het stadsbestuur op om alle communicatie begrijpelijker te maken. En de raad moet ook het goede voorbeeld geven. (Foto: Arnhem[1].nl)

Als mensen post van de gemeente niet goed begrijpen kunnen ze in grote problemen komen. Het is daarom belangrijk dat de gemeente begrijpelijke taal gebruikt. 

60.000 anderen zien dit ook maandelijks

Begrijpelijk voor 80% van de inwoners

De gemeente doet al veel om in begrijpelijke taal te communiceren. Er is alleen nog geen duidelijke afspraak over. Gemeenteraadslid Susan van Ommen: “Omdat alle goede initiatieven los van elkaar staan, zijn er toch nog veel voorbeelden van miscommunicatie. Terwijl de standaard moet zijn: begrijpelijke taal voor iedereen.” Het voorstel van D66 maakt taalniveau B1 de standaard. Dit is voor 80% van de Arnhemmers te begrijpen.

Minder woorden, meer beeld

Naast begrijpelijke taal als standaard, moet de gemeente ook meer beeld gebruiken, zoals beeldbrieven, video’s, infographics en voorleesfuncties. Daarmee bereikt de gemeente ook die 15% Arnhemmers die moeite hebben met lezen en schrijven, doordat ze bijvoorbeeld een andere moedertaal hebben, omdat ze laaggeletterd zijn, of door een beperking. 

Verandering in gemeente – en raad

Omdat simpel schrijven hartstikke moeilijk kan zijn moeten de mensen die bij de gemeente werken training krijgen om dit taalgebruik goed te leren gebruiken en consequent te gaan gebruiken. Om de gemeenteraad te helpen het goede voorbeeld te geven heeft Van Ommen een voorbeeldmotie en een voorbeeldamendement in begrijpelijke taal (taalniveau B1) gemaakt. Van Ommen: “De raad moet natuurlijk wel het goede voorbeeld geven.”



Endnotes:
  1. Arnhem: https://arnhem.notubiz.nl/bijeenkomst/618045

Source URL: https://haberarnhem.nl/2020/06/27/susan-van-ommen-begrijpelijke-taal-voor-iedereen/