Gelderse moskee komt met heldere reactie na commotie over uitspraken imam

Het bestuur van de Selimye moskee in Dieren kwam woensdagavond met een persbericht naar aanleiding van een privegesprek van de imam met een gulen-aanhanger. Het gesprek werd gevoerd via facebook messenger en kreeg een andere wending toen de Gulen-lobby maar een deel ervan publiceerde.

Persbericht Selimye moskee Dieren:

Helaas zijn wij deze week als bestuur geconfronteerd met de uitspraken van de imam Halil Çelik. Het is extra vervelend te meer omdat hij met deze, op persoonlijke titel gedane, uitspraken onze moskee en de Turkse gemeenschap in diskrediet heeft gebracht. Wij distantiëren ons ten zeerste hiervan.



Binnen onze moskee vragen we niet naar standpunten, ideeën, sympathieën, politieke voorkeuren. Dat is ook haast ondoenlijk, gezien het gegeven dat de bezoekers van onze moskee zeer gemêleerd zijn. Dergelijke incidenten hebben dan ook tot op heden niet plaatsgevonden.

Laten we voorop stellen dat wij tegen iedere vorm van geweld zijn. Het betreft een incident dat uit een privégesprek tussen twee individuen heeft plaatsgevonden op social media. Wij betreuren het dat onze moskee, die in deze gemeente als zeer open, toegankelijk (ongeacht geloof) en positief wordt ervaren, helaas negatief in de media is geplaatst.

De imam betreurt de ophef dat is ontstaan door zijn privéberichten op social media. Het gesprek is uit de context getrokken door het weergeven van enkel een deel van het gesprek. Hij heeft zich op dat moment laten gaan door zijn emoties. De imam herinnert de gemeenschap regelmatig dat de islam tegen elke vorm van geweld is. Zo citeert hij uit de koran: “..Wie één mens doodt heeft de hele mensheid gedood en wie één mens een leven geeft heeft de hele mensheid leven gegeven.” (Hoofdstuk 5 vers 32)



No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Only registered users can comment.

Geverifieerd door MonsterInsights