Doeboek helpt kinderen bij besef van vrijheid

Doeboek helpt kinderen bij besef van vrijheid

Op woensdag 25 maart is in de capitulatiezaal van Hotel de Wereld in Wageningen het Doeboek Vrede en Vrijheid gepresenteerd door de burgemeester van Wageningen en voorzitter van de Stuurgroep Bevrijdingstoerisme, Geert van Rumund. Hij deed dit samen met 18 jonge vredesambassadeurs: leerlingen uit groep 7 of 8 van basisscholen uit de gemeenten Ede, Arnhem, Wageningen, Rhenen, Renkum en Overbetuwe. Namens de gemeente Arnhem was wethouder Ine van Burgsteden aanwezig.

Verleiden

Met het Doeboek kunnen kinderen in de bevrijdingsgeschiedenis duiken aan de hand van foto’s en verhalen, wetenswaardigheden, vragen, puzzels en opdrachten. Het Doeboek draagt bij aan het vergroten van kennis over de historische gebeurtenissen in de regio en het besef over de waarde van vrede en vrijheid nu. De in het Doeboek aangeboden activiteiten zullen niet alleen kinderen enthousiast maken, maar ook vakantiegangers en bezoekers, vaders en moeders en opa’s en oma’s verleiden om mee te gaan naar activiteiten en gedenkplekken in de omgeving. Zoals monumenten, tentoonstellingen, fiets- en wandelroutes. Ook biedt het Doeboek de kans om thuis met (klein)kinderen in gesprek te gaan over de betekenis van vrede en vrijheid.

Voor jongeren, bezoekers en toeristen

Alle kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs en alle brugklassers in de gemeenten Ede, Arnhem, Wageningen, Rhenen, Renkum en Overbetuwe krijgen via school een exemplaar. Het Doeboek is bovendien verkrijgbaar bij bibliotheken, VVV’s, musea, campings en vakantieparken in de regio.
Het Doeboek is ook voor toeristen interessant, want het verhaal van de oorlog in deze gemeenten komt er aan bod komt onder de thema’s: Stad der Bevrijding, Mei ’40 op de Grebbeberg en Airborne/Market Garden.

Jubileum

In 2015 is Nederland 70 jaar bevrijd en daarmee kwam er voor ons land een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Daardoor leven we nu, al 70 jaar lang, in vrede en vrijheid. Dit jaar krijgt 70 jaar Vrijheid extra aandacht in een programma met tal van activiteiten voor jong en oud in de gemeenten Ede, Arnhem, Wageningen, Rhenen, Renkum en Overbetuwe. Het Doeboek Vrede en Vrijheid is een van deze activiteiten.

Het Doeboek heeft een oplage van 50.000 exemplaren en is gerealiseerd door de Stichting Vredeseducatie. Dankzij bijdrage van het project Bevrijdingstoerisme en Vredeseducatie (uit het Regiocontract van Regio FoodValley met de provincie Gelderland).

Bron: Arnhem.nl
Foto: Printscreen Arnhem.nl

Reacties


No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Only registered users can comment.