Slimme mensensmokkelaars ‘lachen Europa gewoon uit’

Slimme mensensmokkelaars ‘lachen Europa gewoon uit’

De Verenigde Naties stelden het dodental van de zondag gezonken vluchtelingenboot vanochtend bij naar minstens 800. De Europese Unie heeft een extra top over de problematiek ingelast. Maar mensensmokkel bloeit en laat zich moeilijk uitroeien, waarschuwt de Italiaanse criminoloog Andrea di Nicola. Hij sprak met vindingrijke smokkelaars die steeds nieuwe kansen zien. Wat Europa ook doet. ‘Mensensmokkel zal er altijd zijn.’

Criminoloog Andrea di Nicola heeft onderzoek gedaan onder de grote jongens onder de mensensmokkelaars.

Ze lachen Europa gewoon uit. Smokkel was er altijd, en zal er altijd zijn. Mozes was de eerste mensensmokkelaar.

Ozkara osinga

Het zijn net touroperators
Het zijn net touroperators. Ze doen aan marketing, op Facebook bijvoorbeeld. Er zijn bureautjes en bemiddelaars, in vluchtelingenkampen of bij busstations. En ze bieden een reis voor elk budget. ,,Wie geld heeft, kan met het vliegtuig. Geen geld? Dan ga je derde klas in een bootje en loop je risico,” schetst Andrea di Nicola, criminoloog van de universiteit in het Italiaanse Trento. Hij reisde met journalist Giampaolo Musumeci 2 jaar rond de Middellandse Zee om twaalf topsmokkelaars en hun gevolg te interviewen en schreef het boek ‘Bekentenissen van een mensensmokkelaar’.

Lees verder via AD.nlĀ 

Reacties


No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Only registered users can comment.