Enorme drukte bij Turkse consulaten vanwege verkiezingen

Enorme drukte bij Turkse consulaten vanwege verkiezingen

Honderdduizenden Turken mogen de komende dagen gaan stemmen voor de Parlementsverkiezingen in Turkije.

Stemmen bij Turkse consulaten
De Turken kunnen in Deventer of Rotterdam gaan stemmen bij de Turkse Consulaten. Volgens de laatste berichten zijn er ongeveer 240.000 stemgerechtigde Turken in Nederland. En dat is goud waar voor de politieke partijen als ze nog een paar procent nodig hebben.

De voorbereidingen voor de verkiezingen in Turkije lopen in Nederland en eigenlijk in heel Europa niet zoals het hoort. President Erdogan was net als in Turkije ook in Europa om ‘het volk toe te spreken’. Hij gaf daarbij ook indirect een stemadvies als President van alle Turken aan de AK-partij. Er is dan ook veel kritiek op Erdogan omdat hij alleen AKP-gezinde activiteiten ondersteunt.


In Nederland is het allemaal nog erger. Veel moskee-bewegingen zijn gebonden aan de Turkse Ministerie van Geloofszaken (Diyanet), het is dan ook niet mogelijk om in de kantine’s van moskee gebouwen flyers te zien van andere partijen dan de AK-partij. Veel bestuursleden van lokale Diyanet-afdelingen werken dan ook acief mee om de AK-partij te ondersteunen.

De AK-partij doet het ook natuurlijk gewoon goed in Nederland in tegenstelling tot de Sociaal Democraten (CHP) en de Nationalistische Beweging (MHP) en de Koerdische HDP. Tijdens de Presidentsverkiezingen kreeg Erdogan bijna 80% van de stemmen in Nederland. 10% van de stemgerechtigden stemden toen.

Gratis AK-partij campagne
Behalve ‘gratis campagne’ van de AK-partij speekt natuurlijk ook een rol dat de CHP in Nederland in verband gebracht wordt met extreemlinkse organisaties of figuren die banden hebben met extreme Koerdische organisaties. De keuze is dan snel gemaakt voor Turken, om te kiezen voor de AK-partij.
De Nationalisctische Beweging (MHP) heeft een vaste harde kern die de partij altijd steunt. Of daar nu ook meer stemmen bij gaan komen uit Nederland is nog maar de vraag.

Reacties


No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Only registered users can comment.