Hoe veilig zijn onze gegevens bij de gemeente?

by AMS97531A123 | 30 juni 2015 10:00

De overheid koppelt steeds meer informatie van ons aan elkaar. Dat is nuttig, maar niet zonder risico. De beveiliging van deze gevoelige gegevens laat nog steeds te wensen over. Met soms ingrijpende gevolgen. D66 raadslid Maarten Venhoekvraagt het college[1] hoe veilig onze gegevens bij de gemeente Arnhem zijn.

Veel ambtenaren zijn er blij mee: Suwinet. Een computersysteem waarmee zij inzage hebben in vrijwel alle denkbare persoonsgegevens, zoals onder meer loon, hypotheek, adres, bankrekeningnummer, studieschuld. Het systeem is bedoeld om te controleren of iemand recht heeft op een uitkering of om fraude op te sporen.

Beveiliging vaak niet op orde

De Inspectie SZW heeft in 2014 met een steekproef gecontroleerd of gemeenten de beveiliging van Suwinet na 13 jaar eindelijk op orde hebben. Dit bleek bij 83% niet het geval! Daar bovenop onthulde het onderzoeksprogramma Argos[2] afgelopen zaterdag dat gemeenten ook externe (commerciële) bedrijven toegang verlenen tot Suwinet. Zonder goed te controleren of er geen oneigenlijk gebruik van het systeem wordt gemaakt.

 

Veilig in Arnhem?

Arnhem zat niet in de steekproef van de Inspectie SZW. Daarom wil D66 raadslid Venhoek nu van het college weten hoe veilig onze gegevens zijn. “Dit misbruik gaat verder dan snuffelen in de gegevens van bekende Nederlanders”, aldus Venhoek. “Zo is het voorgekomen dat er adresgegevens van vrouwen in blijf-van-mijn-lijfhuizen aan gewelddadige ex-partners zijn gelekt.”

Verantwoordelijkheid nemen

Dat de gemeente gevoelige informatie over de inwoners van Arnhem soms nodig heeft is logisch. Maar dan moet de gemeente daar wel zorgvuldig mee om gaan. “Dat begint bij goed nadenken over nut en noodzaak om gegevens te verzamelen en te koppelen”, stelt Venhoek. “Wat je niet hebt kan je ook niet verliezen!”

Endnotes:
  1. vraagt het college: https://arnhem.d66.nl/content/uploads/sites/42/2015/06/2015-06-24-SV-privacy-bescherming.docx
  2. onderzoeksprogramma Argos: http://www.radio1.nl/item/297406-Lek-Suwinet.html

Reacties

Source URL: https://haberarnhem.nl/2015/06/30/hoe-veilig-zijn-onze-gegevens-bij-de-gemeente/