CHP en MHP hebben samen al 19 Turkse verkiezingen verloren

CHP en MHP hebben samen al 19 Turkse verkiezingen verloren

De AK-partij heeft de parlementsverkiezingen in Turkije weer gewonnen en mag alleen gaan regeren in Turkije. De winst van de partij was niet zo bijzonder omdat iedereen dat wel had verwacht. Nog belangrijker was de vraag of de AK-partij in haar eentje een meerderheid zou krijgen in het Turkse parlement. 

Opvallend is hoe de oppositiepartijen in Turkije omgaan met de resultaten van de verkiezingen. Ondanks dat de partijleiders van de MHP en CHP samen in totaal 19 Turkse verkiezingen hebben verloren blijven ze actief als partijleider van respectievelijk; de sociaal democraten (CHP) en de Nationalisten (MHP). In geen enkel andere land kan een leider van een politiek partij dit volhouden. Maar in Turkije gelden er andere regels als je keer op keer verkiezingen verliest.

Devlet Bahçeli sinds 1997 aan de macht
Zo werd Devlet Bahçeli partijleider van de Turkse Nationalisten na het overlijden van Alparslan Türkeş in 1997. Sindsdien is hij aan de macht binnen de partij en trekt hij geen persoonlijke conclusies bij verkiezingsnederlagen, terwijl hij zelf ooit verklaarde dat een partijleider moet stoppen als hij twee opeenvolgende verkiezingen verliest. Kemal Kılıçdaroğlu lijkt hier ook geen last van te hebben binnen de CHP, zijn teller staat op 7 verkiezingensnederlagen als partijleider.

In Nederland en in Belgie is het ondenkbaar dat leden en andere binnen de partijtop zwijgen wanneer een partijleider van de Liberalen of Sociaal Democraten voor de zoveelste keer verliest tijdens verkiezingen.

Reacties


No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Only registered users can comment.