Arnhem stopt met uitsterfbeleid coffeeshops

Op maandag 25 januari besloot de gemeenteraad het uitsterfbeleid voor coffeeshops af te schaffen. Dit is het resultaat van een initiatiefvoorstel van D66 raadslid Susan van Ommen. In juni van dit jaar komt burgemeester Kaiser met een herziening van het huidige coffeeshopbeleid.

Coffeeshops voorzien in een maatschappelijke behoefte en vervullen een belangrijke rol in de scheiding van de hard- en softdrugmarkt. De shophouders kennen hun klanten, controleren op leeftijd en geven advies over verstandig gebruik. “Het sluiten van coffeeshops is een beproefd recept voor meer overlast en straatdealers”, stelt D66 raadslid Susan van Ommen. Haarinitiatiefvoorstel tegen het uitsterfbeleid (pdf), mede ingediend door de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren, is nu aangenomen.
Verantwoorde spreiding mogelijk
Het voorstel maakt het ook mogelijk dat coffeeshops een andere eigenaar krijgen of verhuizen naar een ander gedeelte van Arnhem. Daarmee kan een einde komen aan de concentratie van de coffeeshops in St.Marten/Klarendal. Dankzij de uitgebreide landelijke regelgeving op vergunningen en vestigingsmogelijkheden is daarbij de veiligheid en beheersbaarheid rondom coffeeshops en het tegengaan van criminele activiteiten gewaarborgd.

Uitsterfbeleid mislukt
Arnhem had sinds 1998 een uitsterfbeleid voor coffeeshops. Dit beleid hield in dat wanneer er een coffeeshop sloot, er geen nieuwe voor in de plaats mocht komen. Zo moesten de coffeeshops uitsterven, tot een maximum van 8 coffeeshops. Dit aantal is nooit gehaald. Momenteel heeft Arnhem 11 coffeeshops. Precies het aantal dat volgens de VNG-richtlijn past bij een stad als Arnhem.

Veilig, gezond en legaal
Het afschaffen van het uitsterfbeleid is een eerste stap in de goede richting om overlast tegen te gaan, de straathandel terug te blijven dringen en daarmee bij te dragen aan veiligheid en gezondheid voor onze inwoners. De volgende stap is gereguleerde wietteelt en een einde aan de achterdeurproblematiek, om verdere stappen te maken richting veilig en gezond legaal softdrugsbeleid.Tags assigned to this article:
D66 ArnhemUitsterfbeleid Arnhem

50 comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Only registered users can comment.