Turkse premier: Journalisten zitten niet vast vanwege journalistieke werkzaamheden

De Turkse premier Ahmet Davutoglu kwam vandaag aan in Nederland voor een gesprek met EU-voorzitter Mark Rutte. De twee zullen het vooral gaan hebben over de vluchtelingenstroom naar Europa en hoe Turkije dit zal tegenhouden met extra middelen van de EU. 

Davutoglu sprak eergisteren nog met de pers toen Bondskanselier Merkel in Turkije was. Davutoglu kreeg een ‘vraag’ van een journalist over persvrijheid in Turkije en journalisten die vast zouden zitten.


Persvrijheid in Turkije is verder dan in Europa
De Turkse premier was duidelijk: ‘Ondanks dat je hier ‘politiek statement’ maakt in plaats van het stellen van een vraag zal ik je vraag beantwoorden. Turkije is een democratische rechtsstaat en zal alles doen om de veiligheid van zijn inwoners te garanderen. Dat jij dit soort vragen hier kunt stellen betekent dat journalisten alle vrijheid hebben in Turkije om zich te uiten. Kijk eens naar de Turkse kranten wat daar in staat over de Turkse regering.’

In Parijs en Brussel ging het leger de straat op
Davutoglu vervolgde: ‘In Parijs ging het leger de straat op na de aanslagen. In Brussel was dat niet anders tijdens een verhoogde risico. Wij hebben na de aanslag in Ankara er juist op gelet om het Turkse leger niet in te zetten met grote machinegeweren, en toch kregen we kritiek over hoe we het hadden opgepakt. In Europa mag de overheid alles doen om de burger te beschermen, maar als wij in Turkije hetzelfde doen is er geen persvrijheid of is de overheid een moordernaar. Dan ben je als journalist niet objectief.’

Journalisten die vastzitten in Turkije
De Turkse premier vervolgde verder: De journalisten die in Turkije vastzitten, zitten niet vast vanwege journalistieke werkzaamheden.’ Davutoglu doelde op journalisten die voornamelijk bezig zijn met steun aan terreurbewegingen of andere illegale organisaties die de openbare orde willen schaden.No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Only registered users can comment.