Inspraakorgaan Turken: Taaleis bijstand is discriminatie

Het Inspraakorgaan Turken (IOT) vindt de taaleis die vanaf 1 januari 2016 geldig is voor mensen met een uitkering discriminerend. Dat laat het IOT zojuist aan Demet TV weten. (demet.nl)

IOT: “De wetswijziging (WWB) die vorig jaar is aangenomen eist van mensen met een uitkering dat zij de Nederlandse taal voldoende machtig zijn. Mensen die de taal niet voldoende beheersen zullen aanvankelijk 20 procent worden gekort. Daarna kan de uitkering helemaal worden stop gezet. Volgens de nieuwe wet moeten mensen of een inburgeringsdiploma hebben of in Nederland minimaal 8 jaar onderwijs hebben gevolgd.”


Voor deze mensen is het nog wel mogelijk om alsnog Nederlands te leren om zo te voorkomen dat zij worden gekort op hun uitkering. Wel moeten zij de kosten hiervan zelf betalen. “De wet is ook geldig voor Nederlanders die analfabeet of laag opgeleid zijn. Maar de kosten voor bijscholing van deze mensen worden door de gemeenten vergoed. Daarom hebben wij deze wet aangekaart bij de Europese Commissie.”

Het Inspraakorgaan Turken wacht de uitkomst van hun klacht nog af. Wel roepen zij mensen die gekort worden op om contact met het IOT op te nemen.Tags assigned to this article:
discriminatieTaaleis bijstand

5 comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Only registered users can comment.

Geverifieerd door MonsterInsights