Nederlandse Turken: Moskee en Turkse series belangrijk voor Turken in Nederland

Nederlandse Turken: Moskee en Turkse series belangrijk voor Turken in Nederland

Het structureel bezoeken van de moskee of het kijken naar Turkse serie’s zijn waardevol voor Nederlandse Turken. Mischien is het zelfs onderdeel van het bestaansrecht van Turken in Nederland over 50 jaar. Met een bezoek aan de Turkse moskee doelen we natuurlijk niet op een bezoek aan de kantine (van een moskee) waar gekeken kan worden naar de wedstrijd tussen Galatasaray-Trabzonspor.


Generaties die amper Turks spreken
Nu Turks bewust niet meer wordt aangeboden op basisscholen krijg je generaties Turken die amper Turks kunnen schrijven of spreken. Kijk zelf maar eens om je heen! Het Turks dat we spreken is net als Chinees! Men begrijpt elkaar wel, maar het zijn geen Turkse teksten zoals die gebruikt worden in Turkije. Onderling wordt vaak ook gewoon Nederlands gesproken, tenzij er ruzie is. Dan schakelt men meteen over op Turks om net iets extremer te schelden. Vooral omdat Nederlandse scheldwoorden minder erg over komen dan Turkse.

Moskee en Turkse serie’s
Mede dankzij een preek tijdens een vrijdaggebed of een lezing door een Turkse imam kunnen Nederlandse Turken hun Turks op niveau houden in Nederland. Dit is ook het geval wanneer men kijkt naar Turkse serie’s via de schotelantenne of Apple TV. Ondanks dat veel dingen niet ‘halal’ zijn tijdens een Turkse serie, is het goed voor jongeren om zo Turks thuis te ontvangen en te begrijpen. Je moet wel als ouder natuurlijk ingrijpen wanneer je zoon een relatie aangaat met de vrouw van zijn oom…

Koop regelmatig Turkse boeken
Koop ook vaker Turkse kinderboeken of Turkse kranten in huis. Maak het gewoon voor iedereen dat Turks erbij hoort. Als je dit vaker herhaalt, zul je de vruchten er zeker van gaan plukken.

Check ook: Turkse jongen (12) uit kayseri leest boek in 1 minuut uit
Tags assigned to this article:
moskeeNederlandse TurkenTurks sprekenTurkse serie

2 comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Only registered users can comment.

Geverifieerd door MonsterInsights