Restauratie Eusebius is een gezamenlijk belang

Restauratie Eusebius is een gezamenlijk belang

De Gelderse D66 fractie moet zich maximaal inspannen om de restauratie van de Eusebius gezamenlijk met andere overheden mogelijk te maken. Deze oproep doen vier prominente leden donderdagavond 10 maart op de algemene regiovergadering van D66 Gelderland. Sabine Andeweg, fractievoorzitter van D66 Arnhem en één van de initiatiefnemers: “Het is nu nog mogelijk dit icoon van de wederopbouw vóór de 75e herdenking van de Slag om Arnhem uit de steigers te krijgen.”

Stichting Eusebius Arnhem komt nog 19,6 miljoen euro tekort voor het afronden van de restauratie. Nu dreigt de restauratie definitief stil te komen liggen. Omdat de provincie tegenwoordig verantwoordelijk is voor de restauratie van rijksmonumenten zijn nu alle ogen op Gelderland gericht.


Gezamenlijke inspanning

De gemeente Arnhem, sponsors, donateurs en vrijwilligers leveren ook voor de toekomstige restauratie hun financiële bijdrage (4,4 miljoen euro). Daarmee kan echter maar een beperkt deel van het probleem worden opgelost.

De provincie heeft eerder al 3,5 miljoen beschikbaar gesteld voor de restauratie. Ook Den Haag droeg al 3 miljoen bij. Arnhem heeft daarbij in het verleden ook al 3,6 miljoen bijgedragen. Over de invulling van de laatste horde is echter nog niets gezegd. De indieners van de motie stellen dat ook de afronding van de restauratie een gezamenlijke inspanning van rijk, provincie en gemeente moet zijn. “De Eusebiuskerk is al meer dan vijf eeuwen het stadsgezicht van Arnhem en vertelt de geschiedenis van de Gelderse hoofdstad vanaf de middeleeuwen tot aan de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw van ons land”, stelt Andeweg. “Dit beschermd Rijksmonument heeft daarom stedelijke, regionale en landelijke betekenis.”

Verontwaardigd

De indieners van de motie zijn huidig fractievoorzitter Sabine Andeweg, voormalig fractievoorzitter Hessel van Dijk, oud-wethouder Bert Slingenberg en oud-gedeputeerde Marian Louppen. Hiermee sluiten zij zich aan bij de groeiende groep Arnhemmers die verontwaardigd zijn over het uitblijven van een oplossing na 9 jaar steigers.


Reacties


Tags assigned to this article:
D66 ArnhemRestauratie Eusebius

1 comment

Write a comment
  1. Michiel 14 maart, 2016, 19:35

    Wat een aparte foto hebben jullie bij dit artikel gekozen…

Only registered users can comment.