Kamerlid met ballen: ‘Blijf van ons Halalvlees af’

Kamerlid met ballen: ‘Blijf van ons Halalvlees af’

Staatssecretaris Van Dam (PvdA) maakt misbruik van zijn positie om via een slinkse omweg de Eerste Kamer te passeren en alsnog het onbedwelmd ritueel slachten de nek om te draaien. Dat zegt Kamerlid Tunahan Kuzu van DENK. Volgens Kuzu doet de staatssecretaris dit niet via een direct verbod, maar door kleine slachterijen “het leven zuur te maken”.

Daarmee negeert de staatssecretaris volgens Kuzu zowel de Eerste Kamer als de grondwet en “lijkt” de staatssecretaris “zijn positie te misbruiken” om alsnog “zijn zin door te drammen”.


Exportverbod voor kleine slachterijen
DENK-Kamerlid Kuzu denkt dit omdat staatssecretaris Van Dam maatregelen heeft voorgesteld om een exportverbod voor halal- en kosjervlees voor kleine slachterijen. Hierdoor kunnen zij “een belangrijk deel van hun afzetmarkt kwijtraken en daardoor failliet gaan,” aldus Kuzu. Omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten ook nog eens permanent toezicht moeten houden op de onbedwelmde rituele slacht, zal dit ook extra kosten met zich meebrengen die volgens Kuzu verhaald zullen worden op slachterijen. “Eén zo’n slachterij geeft aan dat de kosten hierdoor 570% stijgen: van 20 cent per kip tot 1,14 euro per kip.”

Kuzu vraagt zich af waarom staatssecretaris Martijn van Dam een “obsessie voor halal- en kosjervlees” heeft. Volgens hem moet de staatssecretaris in plaats van de focus te leggen op “de relatief piepkleine sector van de rituele slacht”, het dierenleed in de bio-industrie aanpakken. Ook roept Kuzu moslims op om voor hun “grondwettelijke recht op halal- en kosjervlees te strijden.” (bron: Demet.nl)Tags assigned to this article:
halalvleesritueel slachttuna vlees

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Only registered users can comment.