DutchMoslims: Laat je opa niet alleen in een moskee

DutchMoslims: Laat je opa niet alleen in een moskee

Helaas komt het te vaak voor dat mescids (gebedsruimten) of moskeeën alleen worden bezocht door leden van de eerste generatie gastarbeiders. Alle volgelingen en (klein)kinderen gaan vaak maar een of twee keer per week naar de moskee. En soms zelfs minder vaak. Dit is een slechte zaak voor de ontwikkeling van moslims in Nederland, volgens opiniemaker Cem Janssen.


Bezoeken moskee minder belangrijk
‘De nieuwe generatie moslims vinden een bezoek aan de moskee minder belangrijk. Dit zie je ook aan de statistieken en cijfers. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te concluderen dat bezoeken aan mescids (gebedsruimte) afnemen. Urenlang ‘facebokken’ en een bezoek aan een shisha bar hebben voorrang bij de jongeren. Geloof staat niet bij iedereen in de top 5.’

Gevoelige snaar bij moslims
Cem Janssen raakt een gevoelige snaar bij Nederlandse Turken en Marokkanen: ‘Het klinkt raar maar het is echt het benoemen waard. Er zijn veel moslima’s die amper een moskee van binnen hebben gezien. Ze hebben vaak geen aparte ‘chill’ ruimte en vrouwelijke imam’s zijn ook niet voor het oprapen. Bij de Ulu moskee in Utrecht is dit weer anders omdat ze bij de nieuwbouw van de moskee rekening hebben gehouden met dames en ouderen.

‘Ík wil geen organisatie’s zwart maken of de grond in boren. Er zijn natuurlijk succesverhalen en voorbeelden van islamitische organisaties die het goed doen. Alleen is dit niet herkenbaar in alle Nederlandse steden.’Tags assigned to this article:
DutchMoslims

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Only registered users can comment.