D66 en GroenLinks in Arnhem verbaasd over VNG lobby tegen Wet Open Overheid

D66 en GroenLinks in Arnhem verbaasd over VNG lobby tegen Wet Open Overheid

Door de VNG wordt actief een lobby gevoerd tegen de nieuwe Wet Open Overheid die meer informatie van de overheid voor burgers beschikbaar gaat maken. D66 en GroenLinks in Arnhem zijn hierover verbaasd. De raadsleden Venhoek van D66 en Bouwkamp van GroenLinks vragen aan het college of deze lobby ook namens de gemeente Arnhem gevoerd wordt.

Op 19 april jl. is de initiatiefwet open overheid van GroenLinks en D66 aangenomen in de Tweede Kamer. Deze wet moet de opvolger worden van de Wob en helpen het openbaar bestuur ook echt openbaar te maken. Mensen krijgen meer toegang tot informatie van de overheid. De overheid gaat bovendien informatie vrijgeven. Informatie als een recht in plaats van een gunst. Met de nieuwe wet wordt ook een einde gemaakt aan de WOB-verzoeken die uit financieel gewin worden ingediend.


D66 en GroenLinks zijn verbaasd over de lobby die door de VNG tegen deze wet wordt gevoerd. Door de raadsleden Venhoek en Bouwkamp zijn daarom deze week vragen gesteld aan het college over deze lobby. “Veel van de argumenten die de VNG tegen de wet aandraagt zijn volgens ons onjuist of op zijn minst eenzijdig. De Wet Open Overheid is duidelijk winst ten opzichte van de oude wetgeving,””, aldus Cathelijne Bouwkamp. De lobby van de VNG wordt nu voortgezet in de Eerste Kamer. “Het lijkt erop dat de VNG last heeft van koudwatervrees”, zegt raadslid Maarten Venhoek, “meer openheid is wat ons betreft nooit een probleem”.

De beide raadsleden zijn verbaasd over de lobby van de VNG en willen van het college weten of deze lobby ook namens de gemeente Arnhem is. Venhoek en Bouwkamp: “Als dat zo is willen we graag weten waarom, en anders willen we graag horen wat ons college doet om deze lobby te stoppen”.


ReactiesNo comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Only registered users can comment.