VIDEO Zo worden Turkse mensen tijdens de Ramadan wakker gemaakt voor ‘Sahur’

by AMS97531A123 | 25 juni 2016 10:09

Zo worden Turkse mensen tijdens de Ramadan wakker gemaakt voor Sahur.
De Sultan van de 11 maanden is de ‘vastenmaand’. In de maand dat Moslims er nog meer bij stil staan hoe het er in de wereld aan toe gaat, de armere mensen extra steunen, beseffen hoe goed wij het eigenlijk hebben, extra bidden en ga zo maar door.

De mensen die mee doen aan de Ramadan eten meestal twee keer binnen 24 uur. Namelijk tijdens de iftar(zodra de zon onder is) en in de nacht voor zonsopgang de sahur. Op de iftar wachten is meestal niet heel moeilijk maar het wakker worden voor de sahur is meestal wat lastiger. Zodra ’s nachts de wekker gaatwordt deze door velen uitgedrukt of beginnen ze te ‘snoozen’. In Turkije komt er een ‘levende wekker’ om je wakker te maken voor de sahur.

In het filmpje is te zien hoe dat ongeveer te werk gaat. Natuurlijk hebben de ‘levende wekkers’ (Ramazan davulcusu) ieder een eigen tekst die ze soms kennen en soms improviseren. Het lijkt heel leuk en makkelijk, maar ze komen ook wel eens langs huizen met honden. Sommige honden willen deze mensen wel eens achterna zitten. Ze doen dit niet helemaal vrijwillig, aan het einde van de maand maken ze een huis-aan-huis rondje om zo van de mensen een bijdrage te vragen.
Reacties

Source URL: https://haberarnhem.nl/2016/06/25/video-zo-worden-turkse-mensen-tijdens-de-ramadan-wakker-gemaakt-voor-sahur/