Israel akkoord met drie belangrijke Turkse voorwaarden

by AMS97531A123 | 27 juni 2016 03:17

Israel gaat uiteindelijk toch akkoord met de voorwaarden van Ankara om de banden tussen beide landen te normaliseren. 

image

De situatie tussen beide landen verslechterde toen de Israelische marine het schip Mavi Marmara aanviel. Tien Turkse activisten werden toen om het leven gebracht door de ‘seals’ van de Israelische marine. Het schip was onbewapend en wilde alleen hulpgoederen brengen naar de Gazastrook. Sinds dien was er geen contact meer met Israele en werden verschillende (militaire) samenwerkingen stopgezet.


De twee landen waren sindskort in Rome aan het onderhandelen over de Turkse voorwaarden om de banden weer te normaliseren. Israel gaat uiteindelijk akkoord met het Turkse voorstel dat bestaat uit drie belangrijke voorwaarden; excuses van Israel, 20 miljoen euro schadevergoeding voor de nabestaanden van de activisten en opheffing van de blokkade van Gaza.

Premier Netanyahu bood al in 2013 zijn excuses aan de Turkse president. Turkije bleef consequent en herhaalde dat pas na uitvoering van de drie genoemde voorwaarden de banden tussen beide landen kunnen normaliseren. Verwacht wordt dat vandaag beide landen officieel bekend maken dat er een akkoord is bereikt over de Turkse voorwaarden. Alhoewel nog niet helemaal zeker is hoe de blokkande van Gaza wordt opgeheven.


Source URL: https://haberarnhem.nl/2016/06/27/israel-akkoord-met-drie-belangrijke-turkse-voorwaarden/