Arnhem krijgt genderneutrale toiletten

Arnhem krijgt genderneutrale toiletten

Op initiatief van D66 gaat de gemeente Arnhem genderneutrale toiletten op het stadhuis realiseren. Arnhem sluit zich onder andere aan bij de gemeente Utrecht en New York. Raadslid Suzan Kemperman: “Over een paar jaar zijn genderneutrale toiletten de norm. Het is geweldig dat Arnhem, een regenbooggemeente, één van de koplopers is!”

Ongeveer 1 tot 4 procent van de bevolking voelt zich niet eenduidig man of vrouw. Zij worden er bij elk wc-bezoek mee geconfronteerd dat zij niet in één van de standaard hokjes passen. Kemperman: “de meeste mensen denken er misschien geen twee keer over na, maar voor een groep mensen is dit wel degelijk een issue, zij voelen zich ongemakkelijk of zelfs onveilig in wc’s waar seksescheiding zo’n prominente rol speelt.”


Kleine aanpassing

WC’s kunnen met kleine aanpassingen genderneutraal gemaakt worden. Kemperman: ‘Bijvoorbeeld door de bordjes met sekseaanduiding aan te passen naar pictogrammen van een wc en/of een urinoir, kunnen mensen hun keuze maken op basis van de faciliteit die ze wil gebruiken in plaats van hun sekse.

Eerste stap

De motie van D66 werd met grote meerderheid aangenomen door de gemeenteraad van Arnhem. Na een paar maanden worden de ervaringen geëvalueerd en besproken. Als de ervaringen goed zijn, worden de genderneutrale toiletten in overleg uitgebreid naar het Stadskantoor en andere gemeentelijke panden.



Tags assigned to this article:
D66 ArnhemGenderneutrale toilet

No comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Only registered users can comment.

Geverifieerd door MonsterInsights