Oud worden in eigen woning beter mogelijk maken

Oud worden in eigen woning beter mogelijk maken

Het moet voor Arnhemmers makkelijker worden hun eigen woning levensloopgeschikt te maken. Dit vroegen D66 en PvdA bij de vaststelling van de uitvoeringsplannen voor de Arnhemse Woonprincipes. Wethouder Geert Ritsema zei toe het voorstel van de twee partijen over te nemen bij het nog te ontwikkelen Procesplan Langer Zelfstandig.

Steeds meer ouderen blijven in de toekomst zelfstandig thuis wonen. In nieuwe appartementen is dat veelal wel mogelijk, maar bij oudere grondgebonden woningen zijn vaak aanpassingen noodzakelijk. Naar schatting 23% van de Arnhemse woningen is bovendien überhaupt niet levenloopgeschikt te maken. Wat D66 betreft moeten dan ook alle kansen worden benut om woningen geschikt te maken voor alle levensfasen.


Levensloopgeschikt

Raadslid Mattijs Loor: “In wijken als Alteveer, Elderveld en de Hoogkamp staan veel eengezinskoopwoningen. Ook daar moet aandacht zijn voor levensloopgeschiktheid, zodat mensen in hun eigen wijk oud kunnen worden als ze dat willen.” Op dit moment wordt als het gaat om levensloopgeschikt wonen vaak eerst gekeken naar appartementen. Loor: “Met een slimme aanpassing van de eigen woning, kunnen vaak mogelijkheden worden gecreëerd om in een latere levensfase eenvoudig alle voorzieningen op de begane grond te realiseren.”

Beperkingen wegnemen

In hun motie vroegen D66 en PvdA beperkingen in de gemeentelijke regelgeving weg te nemen. Speciale aandacht werd gevraagd voor de financiële haalbaarheid van het blijven wonen in de eigen woning. “Als je wel een gelijkvloerse woning kan realiseren, maar vervolgens niet de bovenverdieping aan starters mag verhuren, blijft langer zelfstandig wonen bijzonder lastig,” aldus raadslid Mattijs Loor.

ReactiesNo comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Only registered users can comment.