Wat Joost Lagendijk heeft meegemaakt maken Turken dagelijks mee in Nederland

by AMS97531A123 | 26 september 2016 11:37

Turkije-kenner  en ex-politicus Joost Lagendijk is zondagavond de toegang tot Turkije ontzegd. De Nederlander werd in Turkije aangehouden op de luchthaven van Istanbul vanwege het ontbreken van de juiste papieren. De Nederlander maakte zelf alles erger door zijn ‘aanhouding’ anders te belichten.

Eigen schuld, dikke bult 
De verblijfsvergunning van Lagendijk was verlopen en hij had veel te laat een aanvraag ingediend voor een nieuwe die hij pas in januari zou krijgen. Lagendijk verdenkt de Turkse autoriteiten ervan hem te proberen te intimideren door hem nu tegen te houden. Terwijl er eigenlijk niet veel aan de hand is. Joost Lagendijk is gewoon dom geweest door te laat een nieuwe verblijfsvergunning aan te vragen in Turkije.


Turken worden dagelijks geweigerd
Volgens advocaat Ismet Ozkara in Nederland is dit niet echt bijzonder: ‘Turkse onderdanen worden dagelijks aan de grens geweigerd in Nederland ondanks een geldige visum of rechtmatig verblijf.’ Hij voegde hier verder aan toe: ‘Als je een aanvraag in Nederland hebt lopen, mag je het land niet zomaar verlaten. Je moet dan een terugkeervisum aanvragen, anders kom je het land niet binnen.’

Lagendijk probeert nu veel publiciteit te regelen voor zijn nieuwe boek over Erdogan die binnenkort gaat uitkomen. Lagendijk was heel close met de Gulenbeweging in Turkije. Hij doceerde aan de Suleyman Shah-universiteit en was columnist bij Zaman. Omdat beide instellingen zijn gesloten, heeft Lagendijk nu ook minder inkomsten dan voorheen.


Source URL: https://haberarnhem.nl/2016/09/26/wat-joost-lagendijk-heeft-meegemaakt-maken-turken-dagelijks-mee-in-nederland/