Is het afsteken van vuurwerk Halal of Haram?

Is het afsteken van vuurwerk Halal of Haram?

Natuurlijk mogen moslims vuurwerk afsteken. Ondanks dat het doodzonde is voor al dat geld. Maar een moslim hoort geen vuurwerk af te steken om 0:00 uur vanavond, wanneer niet-moslims dat ook doen.


Afsteken van vuurwerk halal of haram?
Verschillende geleerden zijn van mening dat het afsteken van vuurwerk gewoon is toegestaan! Er is wel een maar! Vuurwerk afsteken om oud & nieuw te vieren is ´not done´, omdat je als moslim dan het feestje van niet-moslims gaat meevieren. Je kunt wel vanaf 18:00 uur vuurwerk gaan afsteken, als je maar de intentie niet hebt dat je dit doet vanwege oud & nieuw.

Moslims hebben natuurlijk ook hun eigen oud & nieuw, niet dat mensen in Nederland dat massaal vieren met vuurwerk.

Oud & Nieuw (31 december) is niet Islamitisch
Er is ook helemaal niets Islamitisch aan zo een avond/nacht. Profeet Mohammed kwam zelfs met een oplossing om feesten van niet-moslims te vermijden. Om niet de niet-moslims te imiteren, ging hij bijvoorbeeld tijdens de maand  ‘Muharrem’ ook op een ander moment vasten. Vier iets anders tijdens oud & nieuw, zodat jongeren ook iets leuks en interessants te doen hebben.

Volgens de imam van een Diyanet-moskee mag je elkaar een goed uiteinde wensen. Dat mag best, zo raar is dat niet. Niet moslims feliciteren moslims tenslotte ook met het offerfeest of andere Islamitische feestdagen.

Erbij willen horen
Maar als moslim moet je niet erbij willen horen door niet moslims te imiteren, om kost wat kost vuurwerk af te steken, of oudjaarsdag te vieren. Cultureel gezien heeft oud & nieuw ook helemaal niets te maken met Turken of Marokkanen, laat staan met de Islam.
Related Articles

Man rijdt zonder treinkaartje, wordt opgepakt met 33.000 euro in een chipszak

Een treinreiziger is vandaag opgepakt tijdens een controle van de Koninklijke Marechaussee op verdenking van witwassen. De man had een

Wensink ontzorgt Ebusco op servicegebied

Wensink Automotive is de nieuwe servicepartner van Ebusco. De busfabrikant heeft een nieuwe samenwerking opgezet met de dealerorganisatie. Wensink verzorgt

Bewijs maakt duidelijk dat NOS niet objectief is over Turkije

Bij de NOS denken ze echt dat alle Nederlandse Turken halve garen zijn en niets doorhebben als ze ‘nieuws’ publiceren

424 comments

Write a comment
No Comments Yet! You can be first to comment this post!

Only registered users can comment.

Geverifieerd door MonsterInsights