Theatervoorstelling ‘De Terugkeer-Turk’ in het Stadstheater Arnhem

Theatervoorstelling ‘De Terugkeer-Turk’ in het Stadstheater Arnhem

Op 26 januari speelt de muzikale theatervoorstelling ‘De Terugkeer-Turk’ in het Stadstheater Arnhem.
De voorstelling gaat over Nederlanders met Turkse roots die verhuizen naar Turkije. Wat betekent het dat jonge mensen ons land verruilen voor het land van hun ouders en grootouders waar ze zelf nooit woonden? Zal het woord Terugkeer-Turk net zo ingeburgerd raken als de termen ‘rookverbod’ of ‘chipknip’?

Remigranten in Nederland
Lizzy Timmers en actrice Yonina Spijker interviewden ‘remigranten’ in Nederland en Turkije en baseerden hun voorstelling op deze getuigenissen. Tijdens de researchperiode verbleven ze net na de mislukte coup in juli 2016 in Istanbul. De broeierige sfeer en de inzichten die de makers daar opdeden, hebben hun weerslag gehad op het resultaat. Onder de indruk van de verschillende visies op de actualiteit maakten ze een voorstelling die ver over de grenzen die er tussen groepen lopen, heen reikt. De voorstelling toont een mozaïek van perspectieven: grappig, ontroerend, maar ook verrassend genuanceerd.

De Terugkeer-Turk valt op door een veelzijdige acteerprestatie van Yonina Spijker en door de opzwepende live muziek van Ata Güner en Floris van Bergeijk. Een preview van De Terugkeer-Turk was al te zien op Theaterfestival Boulevard en een Duitstalige preview was met veel succes te gast op de Ruhrtriennale 2016. De Terugkeer-Turk is een creatie van de Lizzy Timmers-groep. Dit nieuwe gezelschap maakt energieke, multidisciplinaire voorstellingen over hedendaagse en politieke thema’s.

Reacties


Tags assigned to this article:
terugkeer turktheater