Erdogan corrigeert Merkel: ‘Islamitische terreur’ is onacceptabel als term

Erdogan corrigeert Merkel: ‘Islamitische terreur’ is onacceptabel als term

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel was donderdag voor de vijfde keer in een jaar tijd op bezoek in Turkije. Tijdens een persconferentie had ze het over ‘Islamitische terreur’, waarna ze werd gecorrigeerd door de Turkse president Erdogan.
Erdogan heeft moeite met ‘Islamitische terreur’
De Turkse president en de Duitse Bondskanselier gaven samen een persverklaring. Erdogan had nogal moeite met de uitspraken van Merkel over ‘Islamitische terreur’. Hij corrigeerde Merkel dan ook direct toen hij aan het woord kwam:

‘Islamitische terreur’ als woordkeuze stelt moslims teleur. Zo een term kun je eigenlijk niet gebruiken. De Islam kan niet eens in verband gebracht worden met terreur omdat Islam vrede als betekenis heeft. Er is namelijk geen ander land dat zo strijdt tegen DAESH (IS). Als moslim-president kan ik dit zeker niet accepteren.’, aldus Erdogan.

Merkel: Islam en Islamitisch is anders
Merkel kwam hierna met een toelichting op haar woorden: ‘Godsdienstvrijheid is heel erg belangrijk voor mij en zie het ook als onderdeel van de democratie. We doen er alles aan om moslims in Duitsland alle vrijheden te geven voor het belijden van hun geloof. Er is een verschil tussen de termen Islam en Islamitisch. We hebben veel respect voor moslims en verwachten door een samenwerking samen op te treden tegen terreur.’
Reacties