Verdachten wisseltruc in Velp aangehouden in de Hoofdstraat

Verdachten wisseltruc in Velp aangehouden in de Hoofdstraat

Op donderdag 2 februari heeft de politie meerdere meldingen gekregen dat er mogelijk met vals geld zou betaald zijn. Al snel bleek dit om een wisseltruc te gaan

Wat houdt zo’n wisseltruc in?
Potentiële oplichters handelen vaak niet alleen. Vaak zijn zij in gezelschap. De oplichter wenst een kleinigheid aan te kopen en hij of zij wil deze aankoop met een grote coupure betalen. Deze biljetten zijn niet vals. Wanneer men het wisselgeld wilt teruggeven begint de discussie. Men probeert de kassière in verwarring te brengen door biljetten terug te geven, biljetten te laten omwisselen en soms zelf in de kassa te zitten om aan te wijzen welke biljetten ze precies als wisselgeld willen hebben.
Bij het verlaten van de winkel is er vaak geld verdwenen.
Een wisseltruc voorkomen?
– Steek het ontvangen biljet in een klem aan de kassa tot na het afrekenen, zo kan er geen discussie ontstaan over de waarde van het biljet.
– Laat u niet in verwarring brengen, ondanks een hoge werkdruk op sommige momenten! Laat u niet afleiden bij het tellen van het wisselgeld.
– Wees assertief en als u vermoedt dat men een wisseltruc probeert uit te halen, stop meteen elke verdere handeling en annuleer de verkoop.
– Bent u slachtoffer geworden en is het zojuist gebeurd: Noteer signalement/kentekens, bel 112!
De politie heeft de hierboven genoemde informatie voor iedereen vrijgegeven om zo goed mogelijk te voorkomen dat dit soort mensen de kans krijgen om een wisseltruc uit te halen.

Reacties