Eerste bezoek ooit van Turkse Consul-Generaal aan moskee in Klarendal

Eerste bezoek ooit van Turkse Consul-Generaal aan moskee in Klarendal

De Turkse consul-generaal Zafer Ates uit Deventer was vrijdagmiddag op bezoek bij de AyaSofya moskee in de Arnhemse wijk Klarendal. Hij ging daar in gesprek met bestuursleden en aanwezige moskeebezoekers. Een bezoek van de ‘Turkse staat’ aan de AyaSofya (Milli Görüş) moskee is uniek, omdat dit nooit eerder het geval was. Fractievoorzitter Kursad Bal van Verenigd Arnhem en oud-PvdA raadslid Veli Yucesan waren ook een van de aanwezigen. 

De Turkse consul-generaal werd ontvangen door bestuursvoorzitter Huseyin Türkoğlu. Oud-voorzitter Bahaeddin Budak was daar ook bij. Onder het genot van Turkse thee en koekjes legde de voorzitter van de moskee uit dat de consul-generaal op uitnodiging van het bestuur is gekomen naar Klarendal.

‘Turkse overheid staat klaar voor al uw vragen’
We zijn er voor al uw vragen en problemen met de Turkse overheid. Kwaliteit gaat voor alles, waardoor wij in dienst van u alles proberen zo goed mogelijk op te lossen. We staan klaar om u altijd te helpen.’, aldus de Turkse consul. Zafer Ates vertelde ook kort over zichzelf: ‘Ik werk voor de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken. Hiervoor heb ik functies gehad in drie verschillende andere landen, alvorens ik als consul-generaal naar Deventer.’ Eerder was Zafer Ates ook actief in Vietnam, Frankrijk en Australie.’ 

Bloemen van het moskeebestuur aan de Turkse consul-generaal Zafer Ates

Tevreden over Turkse zelforganisaties in Arnhem
De consul vertelde ook dat hij zeer tevreden is over de samenwerking van Turkse verenigingen in Arnhem. Samenwerking is van belang om allerlei problemen goed op kaart te zetten. Wij kunnen dat dan ook meenemen in besprekingen die we voeren met allerlei organisaties. ‘Wij slapen echt veel beter als onze burgers geen problemen hebben. Ook de contacten met bestuurlijk Arnhem zijn prima. We waren er bijvoorbeeld ook bij tijdens het Turks festival waar duizenden op afkwamen. Succes bij dit soort festival is te meten aan de diversiteit van de bezoekers. We moeten aan onze buren en vrienden laten zien hoe betrouwbaar we zijn als Nederlandse Turken. Iedereen moet hier een steentje aan bijdragen.’

 

‘Turken en Hollanders hebben eeuwenoude relatie’
De consul-generaal ging ook heel kort in op de Turkije-rel dat nogal veel aandacht kreeg tijdens de verkiezingen: ‘We hebben sinds 1612 al een goede relatie met Nederland. Nederland kreeg de eerste erkenning van de Ottomaanse Rijk in 1612. Andersom was dat het geval toen Turkije een republiek werd in 1923. We hielpen de Nederlanders zelfs als enige tegen de Spanjaarden. De Turken leven al 50 jaar in harmonie in Nederland. De Turken hebben ook nergens last van en horen bij de samenleving. We zijn ook gewoon goed geintegreerd.’

De consul-generaal kreeg ook allerlei vragen over de Turkse dienstregeling en andere relevante onderwerpen, alvorens hij bloemen kreeg en een rondleiding door de moskee.

Aanwezige moskeebezoekers mochten vragen stellen aan de ‘Turkse overheid’ReactiesRelated Articles

Hommelseweg heeft een ‘nieuwe’ Turkse supermarkt

De Hommelseweg in Arnhem heeft sindskort een nieuwe supermarkt tegenover de Coop van Ton Houwer. Reacties

Vandaag bijna 32 graden en enorm heet vanwege sterke zonkracht

Gelderland heeft net zo prachtig weer als de Turkse badplaatsen Antalya en Side. Volgens verschillende weerexperts is het vandaag dan

Nijmegenaar met doorgeladen vuurwapen gaat de bak in

Zaterdagmiddag is er een 32-jarige man uit Nijmegen aangehouden omdat hij in bezit was van een doorgeladen vuurwapen. Bij een